Arestaţi Vîntu… din buzunarele noastre

La o săptămînă după ce guvernul a fost remaniat după sistemul „să-l schimbăm pe Tanda cu Manda”, schimbare la fel de eficientă în plan economic, politic şi social precum efectul razelor de lună asupra cizmelor de gumă sau cel al pătrunjelului în ciorbă, un alt episod telenovelistic produs de studiourile de film SF de la Cotroceni, în regia deja consacratului Traian Băsescu -acest Steven Spielberg al arealului mioritic- este prezentat românilor asemeni unei premiere cinematografice ce se vrea un adevărat succes de box office: arestarea lui Sorin Ovidiu Vîntu. Multe efecte speciale, figuranţi cu duiumul, descinderi cu mascaţi, intrigă internaţională, aparent, toate ingredientele unei producţii de succes. Fîsss! Tot ce am priceput din filmul ăsta prost au fost petardele şi fumigenele care au avut unic scop învăluirea în ceaţă a românilor şi încercarea de a distrage atenţia acestora de la adevăratele probleme cu care se confruntă: salarii şi pensii de mizerie, fiscalitate excesivă, birocraţie ucigătoare, un învățămînt falimentar, un sistem de sănătate în moarte clinică şi lipsa oricărei perspective de mai bine. Nici mai mult nici mai puţin. Premiera producţiei „Vîntu arestat” a fost ratată şi asta nu pentru că nici măcar nu a fost vorba de o premieră în adevăratul sens al cuvîntului -fiind suficient să ne aducem aminte alte producţii ale aceleeaşi case de film şi ale aceluiaşi regizor: „Becali arestat” sau „Dinu Patriciu arestat”-, ci pentru că, pur şi simplu, românii nu mai au bani să cumpere… bilete.

Să nu mă înţelegeţi greşit, nu plîng de mila lui Vîntu!, dimpotrivă. E clar pentru toată lumea că omul este, dacă nu murdar, cel puţin pătat. Sau, ca să o spunem pe aia dreaptă, omul trebuie să fi făcut ceva scamatorii financiaro-contabile pedepsite de Codul Penal. O mulţime de români plîng şi acum după banii pierduţi la FNI. Dar mi se pare cel puțin o jignire la adresa inteligenței noastre că tu, guvernul, vrei să ne aburești cu o arestare care ar fi trebuit să aibă loc acum zece ani, cu sechestru pe avere, confiscare și ani grei de pușcărie.

Dar să nu o mai lungesc cu Vîntu. Cu banii lui, cu casele lui, cu mașinile lui, cu iahturile lui, cu problemele lui. Personal, și, asemeni mie, cîtorva milioane de români, evident a fost faptul că guvernul a încercat a mia oară -trag nădejde că de data aceasta nu a reușit!- să învăluie într-o perdea de fum gravele probleme economico-sociale cu care se confruntă țara noastră.

Pentru că, iată, trăim într-o țară în care angajații unei primării (Primăria comunei Schela , județul Gorj), în totalitatea lor, și-au înaintat demisiile. Cauza? Bineînțeles, banii! Spre exemplificare, Maria Popescu, referent agricol, mamă a doi copii, navetistă, primeşte 460 de lei pe lună. De unde să mai dea, biata femeie, bani pe bilete la telenovele răsuflate?

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +5 (from 5 votes)
3.409 citiri

Leave a Reply