V-am spus că am jucat într-un film cu proști?

Totul a început ieri după-masa: un telefon , o voce.
-Sînt locotententul nu știu cum, de la secția trei poliție,sînteți acasă?
Eu cînd aud de Poliție, de Armată, de Finanțe, fac pe mine de frică.
-Trebuie să vă înmînez personal un ordin de mobilizare.
Aoleu, eram deja ud. Nevastă-mea de gardă. Eram alb și ud.
Vine omul, semnez, primesc, citesc. Era de rău: scria că a doua zi între 4 și 8 după-masa  trebuie să mă prezint la unitatea nu știu care, pentru clarificarea situației militare, că dacă nu merg mă amendează cu bani mulți. Și scria și adreasa: strada Moș Ion Roată. No, dacă voi știți unde e strada asta, aveți de la mine o bere.
Plec, regulamentar, și ajung la 4 fix. După ce am întrebat 3 taximetriști cum e cu strada, am înțeles că e pe linia aia de unități militare din Someșeni. Merg, la derută, la prima. Cel de la poartă (nu mai știu eu cu gradele), îmi arată o direcție, un drum nisipos, și spune multe cuvinte cu dreapta-stînga-înainte, dreapta, și din astea. Iau mașina, mai fac un kilometru la mama dracului, pe un deal, ajung, mai văd din ăștia, ca mine, speriați și deduc că am ajuns. Un nene din ăsta militar mă citește de pe o listă.
-Blag, la corpul A
Mă conduce un soldat, ajung într-un fel de sala de sport, trei conțopiști scriau niște fișe. Le dau livretul și un altul ne arată cum ar fi dacă am fi mobilizați pentru război.
-Aici vă dezbrăcați, puneți ținuta civilă în acest sac, scrieți un bilet cu ce conține acesta, lăsați-l peste haine și coaseți sacul. Acesta va ajunge la familie. Aici sînt măștile, aici sînt puștile, mă plictiseam. Cînd mă strigă un flăcău, unul dintre conțopiști. Și acum începe tărășenia.
-Domnul Blag, domnul Blag…
-Da.
-Cum ați ajuns aici, pentru că nu vă găsim în convocatorul nostru.
-Cu elicopterul, zic. Păi nu am venit la poartă, nu m-a strigat băgătorul de seamă, nu a zis el Blag, corpul A?
-Vă conduc să lămurim problema.
-Condu-mă.
Și ajungem la nea portarul ăla, care de data asta nu mă mai găsește pe lista lui pește. Unul, mai atent, zice:
-Păi nu aicea, că la unitata ailaltă, care e pe drumul principal, nu știu ce și nu știu cum.
Îl mai văd pe tatăl lui Giurgiu, fotbalistul, pe acolo, mă mai salută unul care mă știe de la televizor, unii rîd, mă întreabă:
-Cum îi domnu Blag, îi batem pe Franța? Ce mai îi pe la U?
Și plec. Condus de unul dintre ăștia, care după ce îmi arată mii de direcții și mă buimăcește total, îmi zice:
-Mereți domnu Blag că vă diescurcați dumneavoaste, sînteți băiat deștept!
Ajung la drumul principal, frînă iar la prima unitate, ăla îmi zice acum o altă treabă, o altă direcție, alte stîngi și drepte. Și ajung. La poartă două muieri. Soldățoaice. Aștept 15 minute. Apoi mă conduce un alt băiat, într-un alt corp B, urc trei etaje și ajung într-un fel de dormitor. Acolo altă femeie-soldat, dar foarte frumoasă. Mă știe de la televior. Glumim. Scrie cu creionul cu gumă, chinezesc,  pe fișa mea. Adaugă lucruri. Actualizează date. Zîmbim. Apoi dă să îmi spună povestea cu sacul, cu ținuta, cu alea pe care le învățasem în corpul A. Îi zic că știu povestea. Îi place de mine, mai glumim o tură. Și plec.
Mă uit la ceas. E 6. Am stat în minunatul Someșeni două ore încheiate. Dar nu mi-a părut rău. Decît să mă chiar ducă în Afganistan, mai bine în Someșeni. Am cunoscut oameni, obiceiuri, m-am întîlnit cu tatăl lui Giurgiu, am stat în natură. Sînt OK. Mă simt ca și cum mi-aș fi făcut datoria față de țară.

PS
Totuși, mă gîndesc ce bine ar fi fost dacă lîngă ordinul ăla de chemare nu ar fi fost bună o schemă din care se înțelegi unde e strada Moș Ion Roată. Sau cine a fost Moș Ion Roată.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +4 (from 8 votes)
6.303 citiri

11 comments to V-am spus că am jucat într-un film cu proști?

 • dupa selgros faci dreapta? :d uite un link. cu siguranta te va ajuta pe viitor http://cluj-city.map2web.eu/

 • ErRon

  Cine a fost Mos Ion Roata poti afla dintr-un manual de a -II-a, de-al Marcelei Penes!:D
  Mi se pare un scenariu de Kafka, da’ chiar ai scapat usor!!!!
  Si, intr-adevar, ti-ai facut datoria fata de patrie!;)

 • ovidiu blag

  daniel, ca asa e, cum zici tu. e la dreapta. dar cam dupa 3 kilometri. mersi pt harta, asta e clar ca ma ajuta. si mersi ca ne citesti. urmeaza sa iti spun o poveste traita pe pielea mea, de data aceasta cu bancile noastre in rolul principal

 • ovidiu blag

  Er Ron (prima data am crezut ca mi-au scris de la E On Gaz, o altă instituție dragă mie), multumim ca ne citesti. Ok, sa ne spuna atunci pe biletel cine a fost si Mihaela Penes.

 • ştiu pe unde vine, pentru că şi cumnatu-meu a ajuns în zonă şi mi-a povestit câte ceva. de la liviu alexa am aterizat aici, dar voi reveni 😉

 • Domnu’ Ovidiu, iti scrie un baiat care a facut armata in Someseni, la regimentul de transmisiuni, in vremurile in care “titoasa” era crisma de crisma in Someseni (doua scurte la dreapta apoi inainte si apoi o volta larga la stinga). Si sa-ti mai spun ceva: strada Mos Ion Roata se remarca fiind sediul celei mai mari agentii de marketing in sport, pe numele ei Respect Media, la numarul 5 fix (pe partea cu Ambientul – sic).
  Semneaza: un cititor care va citeste azi din Bucuresti

 • vroiam sa spun cea mai mare agentie de marketing in sport din sud-estul Europei.

 • hopaaaaaaaaaaaa, no asta n-am stiut-o.
  o sa trec cu litere boldite pe toate hartile mele aceasta strada si imi fac mea culpa. daca stiam, dan olteanu, te sunam inainte de a pati toate cele. astept un material de la tine despre toata aceasta zona minunata, sa ii facem reclama. gratis. daca imi spunea cineva ca acolo e si scoala de fotbal ardealul, era simplu. așa, am vazut tot cartierul, da uite, ca macar ti-am promovat zona in care ai tu firma.

 • Ovidiu (pot să-ţi zic Ovidiu sau e domnul Ovidiu?), promovarea se plăteşte 😀

 • poti sa imi zici ovidiu si daca ai bani, poti sa mi-i trimiti in cont, hahahaahha. ar fi misto ca sa incep sa si produc si altceva decit cuvinte, nu?

 • iq007

  Zi merci ca nu te-or tuns ianinte sa te-ntrebe ce-i cu tine pe-acolo.

Leave a Reply