eMont alias Vasile Baciu, un nume din ce în ce mai cunoscut de lumea alpină a Clujului şi nu numai

În weekend-ul care tocmai a trecut am fost la Buşteni unde Clubul Alpin Român a organizat Festivalul Alpin 2010. Expunerea lui Zsolt Török despre experienţa lui din acest an de pe K2, prezentările ascensiunilor de pe Ararat, de prin Pamir, sau aventurile din Alpi, fie de pe Creasta Peuterey, fie de pe Peretele Nordic din Piz Badile, venirea la Buşteni a lui Dinu Mititeanu împreună cu mai mulţi prieteni din Cluj, dar şi vremea care se anunţa splendidă au fost motive suficiente care să mă facă să dau curs invitaţiei primite din partea Lilianei Becea şi a lui Dan Vasilescu. Cu toate acestea nu despre festival în sine aş dori să vă spun câteva cuvinte, ci despre singurul sponsor al acţiunii, domnul Vasile Baciu şi despre firma sa – eMont

Această idee mi-a venit chiar la sfârşitul Festivalului Alpin de la Buşteni când i-am auzit pe organizatori vorbind în termeni elogioşi despre sponsorul lor. Cred că era în urmă cu un an când, printr-un mail, eram anunţat că există în Cluj un magazin online care vinde materiale de munte şi că patronul ar dori ca în librăria de pe site-ul www.emont.ro să vândă şi revista România pitorească. Bineînţeles că m-am bucurat.

Personal l-am întâlnit pe Vasile Baciu o singură dată, lângă Cluj, la Cupa Maros, o competiţie ciclistă care s-a desfăşurat prin pădurile Făgetului. În timpul scurs de atunci am văzut numele eMont pe tot mai multe afişe ale unor competiţii sau proiecţii, fie că era vorba de alpinism, maraton pe munte, schi de tură sau expediţii la mare altitudine.

Îndrăgostit de speologie dar şi de afacerea sa, Vasile Baciu mi-a povestit odată, referindu-se la dorinţa lui de a-i ajuta pe alţii: Am „început” în 2008 când am „sponsorizat” o prietenă care a urcat Elbrusul, împrumutându-i termosul meu, apoi am fost prezent la Cupa Mondială de Escaladă pe Gheaţă din 2009 de la Busteni. Au urmat: Cupa Răchiţele 2009 şi 2010; Cupa Buzaşi de schi de tura din 2010; festivalurile Speoarta 2009 şi 2010; maratoanele montane – Ecomaraton-Moeciu de Jos, Hercules, Ciucas Trail Running, toate în 2010. Am sponsorizat diverse proiecţii la Cluj  printre care le amintesc pe cele ale lui Zsolt Török, Horia Colibăşanu, George Stroie; Am făcut înlesniri câtorva alpinişti care au plecat în expediţii prin Alpi, pe Mont Blanc sau pe Khan Tengri. Deocamdată atât am putut să fac. Nu am refuzat pe nimeni. O singura data, anul trecut, am ratat momentul să o ajut pe Thea Vid, pentru că am văzut prea târziu e-mail-ul ei, care intrase în spam!

Văzând la Vasile Baciu atâta dragoste de munte şi atâta dorinţă de a ajuta nu pot decât să-i doresc să-şi sporească afacerea. Este o urare uşor egoistă pentru că dacă lui îi merge bine le va merge mai bine şi iubitorilor înălţimilor care-şi vor mai uşura astfel povara financiară atunci când pornesc în expediţii, dar şi nouă pentru că  vom putea vedea imagini superbe de pe toate meridianele lumii.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +22 (from 22 votes)
3.383 citiri

Leave a Reply