Sînt minoritar în propriul meu oraș

Mă bag și eu puțin, crezînd că sînt cava mai îndreptățit decît alții, care nu sînt născuți în Cluj (hai să luăm acest singur criteriu deocamdată). Mi se pare o făcătură ideea asta a municipalității cu Zilele Orașului, un fake, na, ca să o zic și pe englezește.
Am citit în Ziua de Cluj cum stă treaba, și am niște amendamente. Păi zice acolo, că sanchi, au votat clujenii treaba asta. Și că au făcut-o în număr mare: 4.000. Și că dintre ăștia 2.000 și un pic au zis că să fie în luna mai, și 2.000 fără un pic au zis să nu fie în luna mai. Și atunci, ați ghicit, a rămas în luna mai. Ce să-ți povestesc, adică noi sîntem 400.000 în oraș și ăștia 2.000 au stabilit ei cît e ceasul. Atunci bine.
Mai departe: cică motivele ar fi legate de faptul că atunci, în mai, vin cei mai mulți străini în  Cluj, că atunci sînt conferințe în mediul academic, medical, și că după aia, în iunie, vine TIFF-ul. No bine, nu am înțeles nimic. Păi nu ar trebui să fie invers: să faci tu zilele orașului și de mișto ce îți ies, să se ducă buha și să vină să zicem și străinii să se „distrează” acilea?
Dar cea mai tare parte (doar aveți în față comunicatul sau cum îi spune la asta, informare) e la sfîrșit, normal, ca în romanele lui Agatha Christie: cică nu s-a stabilit în ce vor consta zilele astea a lui pește, că prima dată să alegem data, și-apoi vedem noi cum stă treaba cu micii și berea. Păi măi, nu ar trebui ca prima dată să existe un fel de proiect, ceva, că eu am crezut că o să chemați să zicem o soprană din Italia, care poate în luna mai are angajament, sau o să cînte Filarmonica din Cluj (care poate în mai pleacă în turneu), nu DJ Project, care vine oricînd sună știți voi cine. Sau poate vine unul care face duble cu portocale, sau poate stăm pe o pătură în Hoia și ne cîntă cineva arii din opere sau poate vine o trupă tare de rock, sau chestii din astea, pe care trebuie să le știi din timp, nu?
Încep să mă enervez și nu are rost: chiar așa, faceți ce vreți voi. Dacă asta au zis bunii clujeni, ăia 2.000, mă supun. Nu ar fi pentru prima dată cînd văd un rahat pe băț.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +3 (from 3 votes)
5.670 citiri

8 comments to Sînt minoritar în propriul meu oraș

 • laura

  eu zic că zilele oraşului trebuiau să aibă loc atunci când clujul a primit privilegiul de “civita”. se putea căuta în arhive data exactă. anul era 1316, dacă bine îmi amintesc 🙂

 • ovidiu blag

  deja ai adus un pic de logica in aceasta problema. oricum, trebuie sa vorbeasca expertii in asa ceva. nu consilierii locali, ca aceia nu se pricep la asa ceva (deși numele CONSILIER asta cred ca inseamna, sa consilieze, sa dea sfaturi. sfaturi bune, ma gindesc). oricum, laura, stiam ca ai cam acelasi feeling, pentru că am citit și ce ai scris tu în decursul timpului despre oraș. dar cine știe, poate sîntem prea puțini, exact cum am titrat

 • laura

  suntem FOARTE puţini, e drept, da’ buni 😀

 • nultescu

  deci, io zic ca zilele orasului ii bine sa se tina atunci cind s-o infiintat orasul, nu? si daca nimic nu o existat inainte de cfr, iar cfr s-o nascut in 1907 si prin septembrie o inceput campionatul, inseamna ca clujul ii cam din octombrie, cind normal ii sa se tina zilele orasului! si sa vina maruta cu happylica pe care sa nasca andra, ala da spectacol de zilele orasului. si noi, publicul, sa ne uitam la ea cum naste si sa mincam mici si sa bem bere si jumate sa strigam “andra!” si cealalta jumate sa strigam “impinge!” si sa dam din picioare. votam?

 • ovidiu blag

  esti mai nebun decit credeam, am ris foarte bine. dar nu da idei, ca s-ar putea sa ti le preia baietii

 • sorin calin

  Ovidiu, dincolo de cifrele zdrobitoare pe care ni le-ai amintit, nu stiu, zau, de ce te miri ! Pai nu e cazul sa mai fie bifat un obiectiv ? In special acum, in debutul campaniei (pre)electorale. Nicoara si Uioreanu sunt candidati PNL pt primarie si CJ, PSD se mai gandeste ca are timp, iar PDL-ul a dat liber la lupta interna. Si-atunci, in mod natural, face fiecare ce poate. Unul la judet, altul la primarie, altii prin consiliu. Fiecare dupa functie, culoare politica si, deloc in ultimul rand, buget.
  Pe cand zilele judetului, ma intreb eu ?

 • ovidiu blag

  sorine, am zeci de exemple dar intre timp m-am mai calmat: iti amintesc numai o chestie: cum dracu să cînte muzică simfonică originală (asta e sintagma folosita de emil boc), la picioarele unui moț? uită-te și tu: catedrală, avrămuț cu steaguri tricolore marca funar și teatru național. Pușcă perfect: ca nuca-n perete.

 • sorin calin, de ce politizezi discutia? Sa discutam pe argumente, daca e bine sau nu sa fie zilele astea? Nici unul dintre noi nu s0a dus la dezbaterile publice de la primarie aruci cand trend si inca o firma au prezentat proiecte, nici unul nuna scris oe blog cu exceptia lui Licurici/ prioiectul Laura. Acum sarim sa ne dam cu pararea,
  OK, sunt de acord cu ce zice Blag 100 la suta. Trebuie un draf si apoi o decizie mai larga. Oricum primaria a incercat pentru ca a facu acel sondaj la TIFF, sigur superficial. Nu stiu ce modalitati de sondare a opiniei publice mai trebuie sa faca. Oricum, tre sa se tina cont de Istoria acestui oras, de datele istorice SIMBOLICE si in functie de asta se dse tina zilele.
  sa nu fie ceva Propagandstic, umflat, pompops sau rural ci ceva profi, atragator! Eu as pune zilele intr-u interval in care sunt studentii aici asta e obligatoriu! Ei misca orasul si businessurile din oras, uitati-va Cum de de GOL Clujul in iulie-august-septembrie,efectiv mort!

Leave a Reply