Târgul de Turism Touristica, 5-7 noiembrie 2010 Cluj Napoca – Polus Center

Pentru mine este o plăcere să merg la târgurile de turism. De ce? Pentru că doar în câteva ore pot să cunosc o mulţime de locuri minunate din ţară sau de aiurea din lume. Acolo pot să vorbesc direct cu oamenii care vin din ţinuturile pe care le reprezintă. Cu timpul am învăţat să-i deosebesc pe aceştia de împărţitorii de pliante care nu prea au habar pe ce lume se află! Câteodată, în astfel de plimbări, am avut plăcerea să cunosc persoane pe care nici în cele mai frumoase vise ale mele nu aş fi sperat să le întâlnesc. Despre un astfel de vis frumos o să încerc să vă povestesc astăzi.

Anul trecut, în toamnă, eram la Târgul de Turism al României de la Romexpo şi mă delectam studiind hărţile unor zone unde se poate schia cu adevărat. Sute de kilometri de pârtii amenajate, zeci de mijloace de transport pe cablu răspândite prin munţii Europei puteau fi la dispoziţia românilor, la nişte preţuri care, de cele mai multe ori, erau sub cele oferite de unele staţiuni mioritice! Ţări ca Austria, Italia, Grecia sau chiar Turcia îşi prezentau zonele de schi. Cu toate acestea un alt stand mi-a atras atenţia. Era cel al Franţei. Ce frumos este, gândesc eu, că pot să-mi mai aduc aminte de limba franceză, într-o lume în care aproape toţi străinii care vor să discute cu tine folosesc limba engleză. Schimb câteva cuvinte despre zona 3 Vallées (600 km de pârţii legate între ele!!!), apoi, rotindu-mi privirea, citesc pe un panou numele staţiunii care m-a fascinat de când am auzit de munte şi de alpinism: CHAMONIX. Uit de orice, mă îndrept spre acel stand şi încerc să pornesc o conversaţie cu frumoasa fata din faţa mea. La scurt timp după aceea, în glasul ei, sub accentul franţuzesc, simt inflexiuni din Transilvania care nu-mi sunt deloc străine, aşa că o întreb: vorbiţi româneşte? Da, îmi răspunde ea! Am plecat de undeva din Covasna, acum 10 ani şi m-am stabilit la Chamonix.

Monica Andrei Cardot

Discuţia pe care am purtat-o cu Monica Andrei Cardot (foto), a fost pentru mine o revelaţie. O să vă întrebaţi de ce? Pentru că Monica a trăit în preajma marilor alpinişti francezi sau a urmaşilor acestora. Ea a cunoscut-o pe Marianne Terray soţia lui Lionel Terray, celebrul alpinist care a făcut cinste Franţei prin anii ’50 – ’60, şi care prin cartea Cuceritorii Inutilului apărută în 1965 în Franţa şi în 1972 în România, a influenţat cariera multor alpinişti români, făcându-i pe aceştia să-l considere pe Terray, în mod firesc, unul de-al lor.

Monica mi-a făcut surpriza să mă pună în legătură cu Nicolas Terray, unul dintre fii marelui căţărător francez, dar şi cu alpinistul şi ghidul François Damilano, cunoscut de români cel puţin ca autorul cărţii Mont Blanc – 4808 m – 5 trasee către vârf, un ghid pe care mulţi dintre conaţionalii noştri, care au urcat pe cel mai înalt vârf din Alpi, l-au apreciat. Tot ea mi-a făcut cunoştinţă şi cu Alexis Lachenal, nepotul celebrului Louis Lachenal, alpinistul care împreună cu Maurice Herzog a urcat pe 3 iunie 1950 pe vârful Annapurna, deschizând astfel seria ascensiunilor victorioase pe giganţii himalayeni ai lumii.

Sigur că vă întrebaţi de ce v-am povestit toate aceste lucruri? Poate pentru că această platformă media făcută de prietenul meu Ovidiu Blag, în primul rând pentru clujeni, este citită şi de mulţi îndrăgostiţi de munte şi alpinism din frumosul oraş de pe Someş. Aceştia, şi nu numai ei, în perioada Târgului de Turism Touristica ce se va desfăşura la Polus Center între 5-7 noiembrie 2010, o pot întâlni pe Monica Andrei Cardot  la standul staţiunii Chamonix şi pot vorbi cu ea aşa cum am făcut şi eu cu un an în urmă. Şi pentru că Monica tot se va afla în acele zile la Cluj, sper că cel puţin unul dintre vizitatori îi va destăinui faptul că omul căruia trebuie să-i mulţumim pentru că a tradus formidabila carte, Cuceritorii Inutilului, a lui Lionel Terray, domnul dr. Corneliu Pleşa, este clujean.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +29 (from 29 votes)
3.425 citiri

Leave a Reply