BU – CUR – EŞTI!

Fiecare e liber să înţeleagă ce vrea din titlul acesta! Sau să îl interpreteze cum vrea! Daaaaar…
Vă spuneam că am fost la Bucureşti weekend-ul trecut. De nevoie, nu de voie! Şi nu am o altă părere despre capitala noastră decît cea pe care aveam pînă acum.

Bucureşti este un oraş imposibil. Cel puţin pentru mine. Nu aş putea să fac faţă acestui oraş. Nu traversez cea mai bună perioadă a vieţii mele, dar dacă mi s-ar ivi oportunitatea unui job aici, pe un salar-de-salar, vă spun cu mîna pe inimă că nu cred că aş accepta.
Într-o vreme, am fost vreo 5-6 ani la rînd cîte o săptămînă pe an. Veneam la Bucureşti pentru a urmări cap-coadă Open Romania, cel mai important turneu de tenis organizat vreodată la noi. (Îmi plăcea să numesc săptămîna aia al doilea meu concediu de odihnă plătit din an!) De abia aşteptam să ajung la Bucureşti, dar după maxim trei zile de abia aşteptam să mă întorc acasă.
Tot aşa, dar păstrînd proporţiile, am avut cîţiva prieteni care, prin natura împrejurărilor, au ajuns să lucreze în Bucureşti pe salarii… de Bucureşti, în companii multinaţionale sau extrem de puternice. Dintre ei, cel mai mult au rezistat doi ani, cu mari eforturi, şi nu s-au ales cu mare lucru, poate cel mult cu un CV îmbunătăţit, pentru că, totuşi, faptul că ai lucrat la mitici contează pentru foarte mulţi imbecili care confundă duşul cu baia! Cum spuneam, contează pentru fraieri pentru că, altfel, la Bucureşti se lucrează mult (cîte 10-12 ore pe zi!) dar, cel puţin din punctul meu de vedere, total ineficient. Ce făceau la Bucureşti în 10-12 ore, cu tras mîţa de coadă şi belit prazul, cu pauza de masă şi… frecat telefonul mobil la rece, la Cluj rezolvau în 4-6 ore, hai treacă-mergă în 8 ore maxim. „Maxim am zis!”, vorba tipului ăla simpatic din reclamele Vodafone.
În afară de centrul oraşului (destul de greu de precizat în limite sau graniţe!) şi vreo două-trei artere principale, Bucureştiul este un enorm Mănăştur sau Mărăşti (fără intenţia de a jigni pe vreun clujean care locuieşte în cele două cartiere!), cu menţiunea că Mănăşturul nostru sau Mărăştiul nostru sînt de un milion de ori mai curate, mai ordonate, mai civilizate!
Mizerie, mitocănie, trafic infernal (nu am să mai spun niciodată ceva rău de traficul auto din Cluj). Dacă te mişti două-trei sute de metri în dreapta sau în stînga bulevardelor sau arterelor principale, ştii exact ce au vrut să spună băieţii din B.U.G. Mafia: „După blocuri sîntem noi, care te facem pe tine!”

Bucureşti este un oraş haotic, fără nici o noimă. Pe bulevardul Magheru – fix buricul tîrgului – găseşti magazine de firmă sau reprezentanţe de ceasuri elveţiene perete în perete cu bolde de doi bani sau care vînd sugiuc din suc de struguri cu miez de nucă (mi-am cumpărat, da’ nu-i grozav!), sex shop-uri uşă în uşă cu librării sau cafenele de fiţe gard în gard cu covrigării proletare!
Bine, e adevărat, am şi prins două zile de tot rahatul, cu vînturi năucitoare şi ploi torenţiale ca de vară, dar la 3 grade Celsius, iar eu (o ştie aproape toată lumea!) sînt meteo-sensibil (în viaţa mea nu am văzut atîtea umbrele distruse împrăştiate pe străzi!)
Oricum, nu cred că vă spun nici o noutate, că doar nu sînt singurul clujean căruia i-a văzut fundul cărarea pe la Bucureşti, dar numai în aceste momente pot aprecia ce oraş fain, mişto şi adevărat e Clujul.
De azi înainte, promit să îl văd cu alţi ochi!
Ah, apropo, Bucureştiul stă bine la un singur capitol – preţul kilometrului la taxi: la Bucureşti 1,39 lei, iar la Cluj 1,79 lei.
ATÎT!!!

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +4 (from 4 votes)
4.046 citiri

8 comments to BU – CUR – EŞTI!

 • si mai poti pune si pretul abonamentelor mijloacelor de transport in comnun. o linie in Cluj=toate liniile urbane la ei

 • Mirela

  Si pretul la mancare este mult mai mic decat in Cluj. Cel putin la alimentele de baza.

 • Bimbambum

  Ah, dar se tot spune ca ne paste un cutremur in Vrancea de peste 6 grade Richter(nu stiu daca ii corect-Richter), ieri a fost un cutremur de 4 grade R. in Campia Romana langa Tg.Jiu… si in scurt timp se asteapta ala mare. Oare cate cladiri, cei drept cu o arhitectura impecabila si demna de orase cu renume, dar lasate in mare paragina, au sa mai ramana in picioare?
  Nu-i pacat?

 • Ioan

  Domnule Bara, scrieti bine si empatizez in general cu dvs., dar cu acest articol mi se pare ca va exprimati niste frustrari, pe care de altfel multi romani le au. Dar suna un pic a plangere de mila, ca avem capitala de “cur”. Si daca nu v-ati descurca in Bucuresti, asta e pentru ca probabil sunteti un sensibil in general, nu numai “meteo”.V-as sugera sa cititi articolul Andreei Campeanu despre Bucuresti, care, cu toate ca e mult mai tanara, a reusit sa surprinda aspectele pozitive ale Bucurestiului, intr-o abordare mult mai matura, mai profunda, mai pozitiva…ea a ramas cu ceva mai mult decat faptul ca taxiul e mai ieftin. Superficial si desuet articolul.

 • cristian bara

  Stimate domnule … Ioan. Nu-mi dau seama de unde aţi dedus ca aş avea anumite frustrări, dar vă asigur că nu plîng de mila nimănui, nici a mea, nici a clujenilor, nici a bucureştenilor. V-aş sugera să… nu-mi sugeraţi ce şi pe cine să citesc, aşa cum nici eu nu-mi permit să vă dau sfaturi. Poate doar acela de a citi în continuare materialele mature, profunde, pozitive ale Adreei Câmpeanu. Cele imature, plate şi negative lăsaţi-le celorlalţi cititori ai blogului. Cu deosebit respect, superficialul Cristian Bara.

  P.S. Dacă doriţi să postaţi un material negativ la adresa Clujului vă asigur de tot suportul meu.

 • ma vad nevoit sa intervin. sa ne intelegem bine. noi avem un colaborator din bucuresti, mihai vasile, deci în mod evident nu se poate spune că nu ne plac bucureștenii. unii dintre noi avem chiar rude în bucurești sau prieteni buni. dar pe acest blog libertatea de expresie nu va fi îngrădită. aici scriu jurnaliști respectabili, care au dreptul să scrie exact ceea ce simt ei la un moment dat, tocmai de la această idee am pornit. fiecare jurnalist care postează pe această platformă are propriul lui cont, parolă și responsabilitatea asupra textelor sale. așa cum și comentariile dumneavoastră, ale celor care ne scrieți, sînt “la liber”.

 • ca sa nu credeti ca e chiar democratie, am impus un pachet minimal de reguli, foarte putine, dar asta tine de bucataria noastra interna.

 • Igna M.

  “Da, traficul e de căcat, oamenii sunt prea grăbiţi, clădiri prea frumoase sunt omorâte sub blocuri înalte din sticlă, nesimţirea e infinită, sunt mulţi câini şi multă mizerie, prostituate şi copii de 10 ani care sunt dependenţi de heroină, şi uneori oraşul te îngroapă de-a binelea! SI Andreea a surprins mizeria Bucurestiului .
  Nu inteleg de ce te ataci Ioane si nu recunosti ca Bucurestiul, fostul mic Paris, nu mai e ce a fost? Sigur! Are si partile lui bune, dar din pacate pe zi ce trece i se accentueaza partile urate si mohorate. Mi-ar placea sa pot compara capitala tarii mele cu orice alta capitala europeana, dar nu am cum.

Leave a Reply