Cheile Turzii, inundaţii, poduri vechi şi poduri noi

În noaptea de 21 spre 22 iunie apele râului Haşdate au venit umflate şi au măturat podul 2 de la Turnul Galben (foto 1) şi podul 4 de la Cetăţeaua Mică. Celelalte două, de la intrarea dinspre cabană (podul 1) şi de la Peretele Uriaş (podul 3) au rezistat. Măturată de viitură a fost şi puntea care ducea la campingul lui Ovidiu Bărăian (foto 2). Un debit mai mare al râului Hăşdate a fost înregistrat, din câte ştiu, doar în 1975.

Prin distrugerea podurilor accesul turiştilor a fost îngreunat în această vară iar Consiliul Judeţean Cluj a primit o lovitură financiară prin neîncasarea taxei de vizitare a Cheilor Turzii. Turiştii veniţi dinspre cabana Cheile Turzii îşi încheiau plimbarea în zona Turnului Galben, iar cei veniţi dinspre Petreştii de Jos se opreau în zona Cetăţeaua Mică – Şcoala Turdeană. Cei mai curajoşi treceau, fie agăţaţi de cablurile care au supravieţuit inundaţiilor (foto 3), fie prin albia râului.

Au existat şi câteva încercări de a pune peste apă nişte buşteni care să uşureze traversarea râului. La una dintre acestea, condusă de custodele Cheilor Turzii, d-l Kis Szabolcs, am fost şi eu prezent. Grinzile unuia dintre podurile distruse, doua mari trunchiuri de copac luate de ape în timpul inundaţiilor, au fost însuşite de un locuitor al comunei Cheia. Recuperate, ele au fost duse cu un camion la intrarea amonte a Cheilor şi de acolo, pe apă, spre zona unde fusese podul 4, loc unde s-a improvizat o trecere a râului. Din păcate o altă viitură a distrus la scurt timp şi această punte.

Pe improvizaţii s-a circulat pâna când Consiliul Judeţean Cluj a finanţat lucrarea. Cosmin Poduţ-Fidi a reconstruit la începutul lui septembrie podul 2 (foto 4) şi la începutul lui noiembrie podul 4. Acum se poate parcurge fără probleme defileul. Până când? Probabil că până la o viitoare viitură de mari proporţii care, mai mult ca sigur, nu va fi peste alţi 35 de ani!

P.S. Primele două fotografii sunt făcute de prietenul meu, salvamontistul Radu Oprea, la câteva ore după viitură, atunci când apa începuse să scadă.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +33 (from 33 votes)
3.656 citiri

1 comment to Cheile Turzii, inundaţii, poduri vechi şi poduri noi

  • Cheile Turzii sunt o poermanentă luptă a apei cu muntele şi a omului cu oproblemele. Mă bucur că, ÎN SFÂRŞIT, administratorul locurilor – Consiliul judeţean – a înţeles că este nevoie de o treabă serioasă. “Vaca” nu trebuie numai mulsă, ci, şi hrănită!

Leave a Reply