Cine-i mai tare, Mihai Viteazu sau Avrămuț?

Piața Mihai Viteazu

Toată ziua bună ziua aud de Piața Avram Iancu, cît e ea de frumoasă, cum aprindem acolo luminițe la fîntîniță și cum e ea kilometrul zero al Clujului, deși se știe că Matei Corvin va rămîne pentru totdeauna simbolul orașului din acest punct de vedere.

Atît de mult ne plac focurile de artificii și manifestările mai mult sau mai puțin îndoielnice, încît de restul piețelor cam uităm. Nu neapărat noi, cît autoritățile. Vă invit să citiți ce au scris cei de la citynews, aici, pe subiectul pieței Mihai Viteazu, o zonă ce pare a fi complet neglijată. Și e păcat, pentru că ansamblul, cu statuie cu tot, cu părculețul care are în fundal blocul la parterul căruia se află cinematograful Republica, să știți că nu ar arăta deloc rău cu un pic de efort.

Galeria foto a celor de la citynews, chiar dacă are doar 4 imagini, este elocventă pentru starea deplorabilă a ansamblului, cu statuia și fîntîna jalnic întreținute, cu aleile în care îți rupi gîtul, cu dezinteresul la pătrat. În plin centru, cum ar veni.

PS=Nește treburi: Practic, dacă stăm să ne gîndim bine aici, în Piața Mihai Viteazu ar fi trebuit să se desfășoare evenimentele acelea cu depuneri de coroane de 1 decembrie. Vă spun și de ce :dintotdeauna locul unul a fost unul important în oraș. Inițial se numea Szechenyi Istvan iar în 1919 numele i s-a schimbat în Mihai Viteazu. Motivul, unul simplu, logic, în amintirea domnitorului care a înfăptuit prima unire a principatelor. Pînă în anii 50 exista o cale ferată în zonă, apoi s-au construit blocuri, s-a construit cinematograful, s-au înălțat blocurile. În zonă sînt celebrele, pentru unii (că alții habar n-au), Palatul Szeky și Palatul Berde. Greu cu istoria, ce să-i faci, e mai simplu cu fîntînile cîntătoare.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +1 (from 1 vote)
1.890 citiri

2 comments to Cine-i mai tare, Mihai Viteazu sau Avrămuț?

Leave a Reply