Cîteodată sînt genial prin simplitatea ideilor mele

Ezit să dau idei altora, și mai ales pe gratis. Dar pentru că știu că sînt citit de clujeni adevărați (să nu îmi spuneți povestea aia cu clujenii, care sîntem minoritari, că nu facem nimic, că doar vorbele sînt de noi, că pe aia o știu), pe care îi interesează cu adevărat orașul (indiferent că s-au născut aici sau că au fost adoptați), îmi calc un pic pe principii și zic și eu o chestie, altfel extrem de simplă.

Cum naiba să să decongestionăm orașul de mașini, cum să lăsăm ciupeala aia ieftină a băieților care ridică mașini sau blochează roți, cum să alegem să lăsăm automobilul acasă, cam asta ar fi întrebările? Am și răspunsurile, nu de alta, dar e simplu să dai amenzi cînd nu oferi alternative, nu?

Păi vă spun eu cum:

-trebuie construite parcări adevărate, nu fake-uri din alea cum sînt parkingurile din Mihai Viteazu sau Piața Mărăști. Așa ceva nu trebuia aprobat să se construiască nici în ruptul capului. Acolo nici Schumacher nu parchează fără să își bușească mașina. Plus, să fim serioși, vă vine să parcați în țigănia aia? Voi, care mă citiți, de cîte ori ați parcat acolo, sincer?

-trebuie reconsiderat din temelii transportul în comun. Autobuzele alea sînt toate second-hand. Mai și anunțăm, cu pompă, că am mai cumpărat 10 pe care alții le-au dat de rele. Autobuzele trebuie să fie curate, silențioase, moderne, vopsite în culori plăcute ochiului (nu în nuanțele astea de gri în care sînt acum). Șoferii trebuie să fie curați, nu cu negru sub unghii și cu levierul lîngă ei, pregătiți să îți dea în gură dacă ai comentat ceva. Mersul autobuzelor trebuie dirijat cu religiozitate, orarul trebuie respectat cu sfințenie, ca să te poți baza pe el. Că nu e așa se poate verifica simplu: nici un politician din ăsta, din Cluj, nu umblă, niciodată, cu mijloacele de transport în comun. Păi dacă lor nu le place, de ce ne-ar plăcea nouă? Ce, noi sîntem mai proști?

-Centrul trebuie închis. Cu orice risc. Numai așa poți valoriza acolo orașul vechi, cu vestigii, cu trăsuri, cu pietonale, cu terase, cu muzici fine, cu dichis. (Nu cu barăcile alea din față de la Matei Corvinul, care probabil ar trebui să îmi insufle ceva rustic, dar care amplasate într-o piațetă cu iz modernist arată ca dracu).

Bine, mai am idei, dar deja cred că exagerez. Las-o așa, mai vorbim între noi, nu în public, că nu e frumos, nu?

PS Am încercat să nu fac pe deșteptul. Nu știu dacă am reușit, hahahaha. Hai, că nici nu am vorbit despre tramvai, gropi, capcanele de pe străzi,  indicatoarele de-a-n pixu (precum alea din Andrei Mureșanu, cu “cedează trecerea” pe fiecare dintre cele patru străzi ale unei intersecții), sau despre multe altele…

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +3 (from 3 votes)
2.548 citiri

13 comments to Cîteodată sînt genial prin simplitatea ideilor mele

 • tibi f

  Daaa. Si trebuie ca BOII de controlori sa nu fie luati din scursura societatii, de la puscatie etc sa aiba uniforme, sa se comporte super civilizat. Uitati-va ce ipochimeni controleaza biletele, ce fetze de penali au?? Ok…si sa isi faca Ratuc un birou de PR k lumea ca e firma strategica la Cluj, cat va fi orasul va fi si transport urban si tre sa comunice cat mai ok….nu sa faca afaceri netransaparente.

 • Florina Dinu

  scuze tipic romanesti. nu parcheaza lumea acolo pentru ca parkingul nu e vis-a-vis de ce vor ei sa viziteze. blag se include in aceeasi categorie. la romani mersul pe jos 300 de metri e sport iar romanul nu e sportiv decat cand vrea el, nici intr-un caz cand iese cu masina in oras. am trait sa o aud si pe asta: blag nu parcheaza in parking pentru sunt inguste culoarele. deci nu pentru ca i se permite sa parcheze unde vor muschii lui, neam, ci pentru ca, sa fim seriosi, e greu de parcat acolo. scuze tipic romanesti, mentalitati tipic romanesti.

  seamana cu cealalta romanca, georgescu, care nu aduna caca de catel pentru ca nu e fraiera sa adune ea caca daca altii scuipa pe joc. asta e cam asa: de ce sa duc gunoiul la tomberon daca vecinii il arunca pe geam in fata blocului? arunc si eu ca nu-s mai proasta.

  felicitari romani dragi.

 • sorin

  Pe ssuurrssseeee: Ovidiu Blag va ajunge azi-maine PR la RATUC sau la Primarie. (Numai acolo n-ai fost Ovi!…)
  Super “tanti Florina Dinu” a aparut din nou si-si rupe dintii (din nou) in … dosul lui Ancuta! Brava natiune! Oricum, oricind … Basescu e de vina! Abia apoi Blag, Georgescu, Bicpalbi si, ala, …Petre Magdin!

 • ovidiu blag

  sorine, sorine, ca nu te prind io…

 • monica

  RATUC ar avea doar de cistigat cu un PR ca Ovidiu; am lucrat cu el si stiu ce spun. Iar in ceea ce priveste parkingurile, sunt perfect de acord – chiar e un tur de forta sa parchezi masina acolo…

 • florina dinu, de ce nu argumentezi fara sa te iei de persoana lui blag sau georgesci? Daca nu esti in stare cauta-te!

 • Florina Dinu

  ce sa argumentez daca pentru Blag e “clar” de ce nu se folosesc parkingurile: sunt unice in lume, trebuie sa fi Shumacher ca sa parchezi in ele?

  ce sa argumnetez cand georgeasca si-a gasit motivul pentru care lasa cacatul de la caine pe spatiul public: si altii scuipa?

  probabil ai o problema farcas de cand te crezi scriitor. important e sa nu-ti sporesti si mai mult buna parere despre tine

 • tibi f

  Florina Dinu:
  1. nu cunosti numele corecte ale personalitatilor despre care iti dai cu pararea, ai gresit la pilotul de formula 1 ceea ce e flagrant. Vrei sa pari interesant? Sa stii ca nu ai reusit…
  2. nu stii limba romana, vezi ca nu le ai pe astea, se scrie corect fii, cu doi de ii nu asa cum ai scris tu. Ai baut? Esti femeie sau barbat?
  3.da, sunt scriitor, traiasca Farcas!!

 • Florina Dinu

  pfuai, esti original ca si adibas.

  comportamentul tipic de mujic ramas fara argumente este replicat de tine: vezi ca n-ai pus un i, ca n-ai lasat spatiu intre cuvinte sau ca nu stii cum se scrie Shumacher.

  tu ai o problema de logica de vrem ce intrebi o persoana cu numele Florina daca e barbat sau femeie. sau nu prea ai discernamant cand e vorba de sex? nu prea conteaza pentru tine asta? inteleg.

  sunt femeie draga farcas-scriitor-de-dictionare si locuiesc in bucuresti.

  cate exemplare ai vandut (nu tiparit) din cartea ta minunata?

 • tibi f

  florina dinu: aia din bucuresti scriu mai bine ca tine. Hai papapa

 • Florina Dinu

  da, la fel precum si scriitorii din bucuresti sunt scriitori nu papapa. anunta-ne cand ai sa depasesti 200 de exemplare vandute.

 • radu

  f.dinu: esti cam invidios frate si cam iti sta in gat succesul lui tibi de te tot legi de el si de ceilalti aici. Se vede clar ca esti foarte invidios. Frate, un sfat: vezi-ti de ale tale si fa si tu ceva la viata ta nu fii un frustrat care rascoleste rahatul. Care-te de aici ca strici blogul asta fain.

 • tibi f

  Jos parkingurile alea 2!. Traiasca Florina Dinu, acest far calauzitor al parkingurilor din Romania!!

Leave a Reply