Sameș, fotbalistul pur-sînge

Ștefan Sameș va fi înmormîntat astăzi. A fost unul dintre fotbaliștii mei preferați. A avut 47 de meciuri pentru națională, a fost desemnat cel mai bun jucător din România în 1979 și avea un joc de cele mai mult ori impecabil. Era longilin, elegant, cu capul sus, cu o detentă impresionantă, un fundaș de fier.În ultimii ani am citit mai mult critici la adresa lui, că nu se ocupă cum trebuie de grupele de copii la care lucra la Steaua, și alte lucruri care nu fac cinste nici actualului club Steaua și poate nici jurnaliștilor care au scormonit după asemenea subiecte.

Și ca să vedem că Ștefan Sameș era un om cît se poate de lucid și de ancorat în realitate, iată un pasaj edificator, apărul în ziarul Ring din aprilie 2009:

“Ce părere aveţi despre fotbalul din ziua de azi de la noi?
Nu mai sunt fotbaliştii ăia de altădată. Păi, noi, de exemplu, aveam pregătirea aia de iarnă, care era foarte bună. Se făcea la munte, aveam toate condiţiile, mâncare bună, tot ce voiai. Acuma, ce să zic, cu jucătorii de azi, atâta îi protejăm, îi ducem la căldură că îngheaţă, şi când se întorc înapoi să joace parcă sunt băgaţi în ghips. Nu mai sunt fotbaliştii ăia de altădată.

Sunteţi antrenor la Centrul de Copii şi Juniori al Stelei. Cum îi vedeţi pe copiii pe care îi pregătiţi comparativ cu generaţia de copii din care aţi făcut parte?
Sunt generaţii şi generaţii. Este o perioadă când copiii sunt supraponderali, au probleme de vedere etc. Te uiţi la ei cum merg pe stradă şi vezi că nu au alură de sportivi. Cred că sunt mulţi părinţi care au posibilităţi financiare şi nu îi mai trimit la sport. Vin foarte puţini la fotbal. Şi, pe deasupra, dacă şi nimeresc copiii ăştia cu puţine aptitudini undeva unde dau de antrenori care nu sunt pregătiţi, care nu au jucat fotbal, îi termină şi pe ăia”.

Poți spune despre Sameș orice, dar că nu se pricepea la oameni și la fotbal, asta nu poți spune.

Iată și un meci memorabil, cu Anglia.


VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +3 (from 3 votes)
1.966 citiri

3 comments to Sameș, fotbalistul pur-sînge

Leave a Reply