Liceul de Muzică. S-a mai dus un simbol al orașului. Și parcă nu plîng unii cum au plîns după Croco

Am primit din partea unui cunoscut un fel de strigăt de disperare. E vorba despre faptul că pianele de la Liceul de Muzică se mută într-o hală de la întreprinderea Unirea, unde se mută și școala, pentru că sediul din Piața Muzeului a trebuit eliberat.

“Ordinul Călugărilor Franciscani, proprietarul clădirii în care a funcţionat zeci de ani Liceul de Muzică “Sigismund Toduţă”, nu s-a mai înţeles cu primăria la plata chiriei. Vestea a căzut ca un trăsnet asupra foştilor elevi, oameni cu premii la festivaluri internaţionale. Toată vara au avut loc adevărate pelerinaje atât la Liceul de Muzică din centrul oraşului, cât şi la Liceul Unirea, situat în zona industrială. Nostalgicii absolvenţi vin să vadă fostul sediu în care şi-au petrecut tinereţile, după care se duc să vadă locul unde vor fi mutate pianele lor nepreţuite. Printre ei se numără şi Emil Simon, fostul director al Filarmonicii Transilvania. “E locul în care am dirijat prima dată, unde am primit primele lecţii de muzicologie, am cunoscut-o pe viitoarea mea soţie, unde m-am semnat pe stâlpul central, ca mulţi alţi colegi”, spune Simon. Imaginea de la Liceul Industrial este dezolantă şi pare decor de film. Muncitori cu excavatoare şi macarale scot prin pereţi strungurile vechi, pentru a face loc instrumentelor”, scria în Can-Can-ul, 21 august.

Acum, ca unul care am făcut 10 ani de Liceu de Muzică acolo, cred că am dreptul să spun două-trei lucruri:

-în orașul care se pregătește să fie capitală europeană a culturii să muți pianele într-o hală ca aceea de aici, mi se pare o mizerie.

-în orașul în care se găsesc bani pentru șosele și centuri ocolitoare, cred că s-ar fi putut găsi bani și pentru plata chiriei, oricît de mult ar fi costat aceea (măcar pînă la mutarea liceului într-un spațiu propriu specificului său)

-Ordinul Călugărilor Franciscani, orice ar însemna asta (pentru că nu prea mă pricep), m-a dezamăgit profund. Dacă mai intram cîteodată în biserica aceea din Piața Muzeului, promit să nu o mai fac.

PS Am auzit o poveste interesantă despre toată tevatura asta, mai cercetez.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +2 (from 2 votes)
4.250 citiri

21 comments to Liceul de Muzică. S-a mai dus un simbol al orașului. Și parcă nu plîng unii cum au plîns după Croco

 • tibi f

  la liceul Unirea se muta Nu la 16 februarie. Franciscanii au inchirat spatziul unei scoli maghiare de la 1 septembrie.

 • tibi f

  Primaria a refuzat sa mai achite chiria liceului de muzica. asta e buba. Oare de ce?

 • Ce motiv ar avea sa planga, doar la Liceul de Muzica nu se statea la cafele si pierdut vremea, deci un motiv ca sa regrete cei “multi” ceva.

 • Mihai

  Toate ca toate, dar cum poti sa citezi pe blog un articol din Cancan, in care se spune ca Liceul Unirea este situat in zona industriala, si sa nu rectifici acest lucru clujean fiind ??!!
  Ciudat, eu nu aflasem inca ca defapt si Liceul Balcescu se afla tot in aceiasi zona industriala, distanta dintre cele 2 licee fiind de nici 600 de metrii.
  Si poate ar fi bine totusi sa asteptam renovarea noii locatii, sa vedem cum va arata, si poate vom fi surprinsi sa aflam ca vor fi mai multe sali de studiu, mai multe sali in care sa poti sustine un recital… etc.

 • mihai,
  nu am inteles exact ce ai vrut sa spui, dar intuiesc ca nu se cade sa citez cancan. nici mie nu imi place, dar un amic mi-a trimis link cu acel articol, singurul in care s-a scris despre subiect.
  doi: unirea e in piata 1 mai, care no, nu stiu cit de zona industriala este, dar oricum e o zona periferica, nu poti spune ca e in centru.
  oricum, mersi pentru comentariu, nici nu vreau sa cred ca doar părerea mea contează

 • intimplator, nu cred ca a citit ce am scris eu aici, domnul primar Sorin Apostu a facut o declaratie pe acest subiect
  http://www.ftr.ro/2000000-euro-a-costat-mutarea-liceului-de-muzica-la-unirea-50249.php

 • hilda iacob

  Intr-adevar, ma bucur ca apar si opinii “pro”, ca de cele contra…. Ovidiu, ca fost elev, ti-as sugera sa iei legatura cu toate partile implicate si sa prezinti cu obiectivitate si realism situatia! Apropo, liceul Unirea nu e in Piata 1 Mai, ci se intra din str. Gh. Lazar, deci inainte de intersectia strazilor Paris si Bucuresti! Si sa-mi fie cu iertare, daca articolul din Cancan e tendentios, tipic unui jurnalism ieftin, dar si dl. primar a exagerat cu necesarul scolii – doar ce trebuie, nu au fost cerinte exagerate, doar ca a fost imperios necesar sa fie finalizate o buna parte din lucrari acum, in septembrie. Este un liceu pentru cel putin inca 60 de ani, cati are liceul in urma si suntem mandri ca putem contribui la noul inceput. Ovidiu, te invit sa participi la deschiderea noului an scolar si ma ofer sa-ti fiu ghid! Multumesc!

 • Mihai

  Ceea ce am vrut sa spun este ca intersectia strazii Bucuresti cu strada Paris este departe de a putea fi considerata zona industriala.
  Dupa 12 ani petrecuti in Liceul de Muzica si mie imi pare rau ca se muta, dar daca e sa fim realisti vom recunoastem ca nici vechea locatie nu era ceea ce ar fi trebuit sa fie.
  Da, era mult mai centrala si avea o oarecare traditie/istorie. Dar avea si multe alte defecte/inconveniente pe care mutarea intr-un spatiu mult mai mare ca si Liceul Unirea le-ar putea rezolva.
  Sa nu ne grabim sa denigram atat de repede noua locatie pana nu aflam si nu vedem cum este acolo cu ochii nostrii.
  Multumesc

 • hilda iacob

  Multumesc, Mihai, pentru observatiile de bun simt! Noua locatie, chiar daca acum nu sunt 100% finalizate lucrarile, este extrem de ofertanta pentru viitorul liceului si asteptam sa ne mandrim cu Centrul de excelenta la nivel regional in domeniul invatamantului muzical, aici, la Cluj!

 • Iana

  Să fim serioşi, Liceul Unirea e situat la periferie. Zona arată deplorabil, e neglijată, nu se compara deloc cu Piata Muzeului. Una e să funcţionezi dincolo de fostul abator (demolat intre timp), peste drum de o hală cu mărfuri chinezeşti şi turceşti, şi alta era situaţia când locul tău era peste drum de obeliscul Carolina, lângă Casa Matei. Drept să spun mie mi se părea că acordurile care se auzeau din clădirea fostei mănăstiri franciscane, elevii care forfoteau cu instrumentele învelite în huse în fostă Piaţă Mică îi dădeau zonei un plus de farmec, o completau. Dacă autorităţile preţuiau şi zona, şi copiii (copii care au ales un profil vocaţional, adică trebuie să trudească mult mai mult decât ceilalţi) şi clădirea, şi pe călugării franciscani, găseau o soluţie. Plăteau poate chiria gândindu-se că fac şi o reparaţie istorică pentru călugării interzişi de comunişti în 1949.

  • mara

   Vai, Iana, se vede ca nu stii despre ce vorbesti!In afara de parfumul istoric de necontestat, ai dori ca elevii, profesorii si parintii sa regrete si sa ofteze dupa Spaţiile insuficiente, iluminatul inadecvat, încălzirea deficitară, grupurile sanitare modeste, inexistenţa spaţiului de joacă, a spaţiilor pentru educaţie fizică, interdicţia jocurilor de orice fel, igrasia de acolo??? Or fi astea doar mici nconveniente???

 • iana, chiar ai reechilibrat balanta comentariilor, chiar mi se părea că ideea care se desprinde este că e foarte bine că liceul de muzică va funcționa lîngă o fabrică de încățăminte

  • mara

   tipic romanesc: toti discuta despre un subiect despre care habar n-au, facand aprecieri si judecati “pertinente”!
   Lasati-i pe cei implicati sa aprecieze si sa se pronunte!

 • mara, aici nu stim cine sint cei pertinenti si cine nu, e pina la urma un forum de discutii pe marginea subiectului generat de mutarea liceului de muzica. chiar ai impresia ca la alegeri, de exemplu, participa oamenii pertinenti? e un exercitiu, nu are rost sa ne inflamăm, nu?

 • Iana

  Igrasia nu mai e problemă nicăieri în clădirile medievale ale Vestului, care au învăţat ce sunt mucegaiurile şi cum se tratează ele. Iluminatul inadecvat, încălzirea deficitară, grupurile sanitare modeste puteau fi redimensionate, regândite, modernizate cu ajutorul inspirat al unei firme de arhitectură şi proiectare pe bani mai puţini decât cei care s-au investit pentru reorientarea fostului Liceu Industrial Unirea în a deveni actualul Liceu de Muzică „Sigismund Toduţă” (aflat acum la 400 de metri de fabrica Farmec). Inexistenţa spaţiului de joacă, a spaţiilor pentru educaţie fizică, interdicţia jocurilor de orice fel! Muahahahahaha! Cu Parcul Central la 35 de metri distanţă!!!!
  Acuma, pe bune, înţeleg şi eu că doar nu era să renovăm ditamai clădirea pentru franciscanii unguri, nu? Bine că cer o grămadă de bani chirie, dar marţea ştiu să facă pe generoşii şi să adune în Piaţa Mică toţi sărăntocii, şi toţi zdrenţăroşii, şi boschetarii. La ăia le dau pâine şi mâncare, dar pentru clădire se târguiesc. Zău, aşa!
  Si impertinentă cum mă aflu (nefiind vreo pertinenta), am vorbit şi eu cu actuali elevi, cu părinţii lor, cu vreo două doamne profesoare de muzică, absolvente cândva ale aceluiaşi liceu. Ştiţi foarte bine că nimeni nu e încântat că se mută acolo, s-au opus cât au putut, dar au înţeles că vremurile sunt grele, tulburi, că la nivelul ministerului învăţământul vocaţional e privit ca un moft.

 • mara

  Categoric nu esti pertinenta, Iana, se vede ca n-ai copii, ca nu cunosti nici fosta si nici actuala locatie a liceului. Ar fi fost interesant de vazut “sondajul de opinie” facut de tine printre – apropo: cati? – elevi, profesori si parinti, macar procentual, nu-i asa, ca s-o compari cu parerea celor 700 elevi, 200 profesori si … oare cati parinti? Asta pentru ca vorbesti se pare in numele lor!!!
  Dar, asa cum spune si Ovidiu, acesta e doar un forum de discutii, pacat ca sunt sterile….

 • Cornel

  Sa-mi fie cu iertare domnule Ovidiu. Dar nu cunoasteti orasul Cluj Napoca. Liceul Unirea se afla la o distanta de cel putin 1.5 km de fosta fabrica de incaltaminte Clujana. Cred ca faceti confuzie intre fabrica si liceul cu acelasi nume, respectiv Unirea. Intre cele doua se afla o distanta imensa. Singura fabrica daca se poate numi asa e o parte din Farmec. Fabrica ce nu se afla in zona industriala ci in mijlocul unui imens cartier de locuit, adica Marasti-ul. Referitor la preluarea din cancan. Se stie nivelul de adevar-cultura-pregatire al publicatiei respective. E ceva gen “DD in superdirect”. Pe Dvs. va stiam jurnalist veritabil care nu publica un articol fara a-l documenta, verifica. Mai ciudat este ca in fosta incinta a liceului va functiona tot o unitate de invatamant (stire publicata de un ziar online local) si ca o parte va fi redata circuitului turistic. Dar despre astea nu spune nimeni nimic. Sunt curios daca cei de la Cancan si implicit Dvs ati vorbit sau nu cu partile implicate inainte de a publica aberatiile de genul zonei industriale?

 • domnule Cornel,
  Hai să ne liniștim, am văzut că trendul este ca toată lumea mulțumește din inimă că Liceul de Muzică se mută la Liceul Unirea, Dumnezeu cu mila. Dacă dumneavoastră vă sună bine, atunci să se mute și liceul de arte plastice la Tehnofrig și cel de coregrafie la CUG. Spațiile să fie mari, generoase și tot ce vreți. Articolul din can-can l-a scris un coleg jurnalist din Cluj, care a terminat și el Liceul de Muzică și care, întrîmplător, are copiii elevi la acest liceu, bănuiesc că știe despre ce a scris.

 • david

  sa fim seriosi acum poate ca spatiul in care se va muta liceul va fi mai aranjat decat a fost acea cladire darapanata.nu cred ca va fi mai rau decat in centrul vechi chiar daca e la periferie.toti elevii stiau si se plangeau ca salile in care studiau erau friguroase si mizere.sala in care cantam si repetam la pian ere poate mai mica de 2 pe 2 si me inghetau mainile iarna iar starea deplorabila in care se afla intreaga cladire lasa mult de dorit ce daca se va muta din centru nici in piata 1 mai nu va fi chiar la periferie si nici nu cerd ca poate fi mai rau decat cladirea mizera din centrul vechi .acum nu stiu cum arata cealalta in care ne vom muta dar nu cred ca va fi chiar asa rau cum se vorbeste oricum cum am mai spus nici aici nu era totul roz ba di contra.si cine vrea sa invete muzica o poate face si la periferie poate in cazul asta chiar mai bine.haideti sa asteptam mutarea si sa vedem cum arata noua ‘hala industriala’ si abea apoi sa ne revoltam.pentru ca numai cei ce au invatat sau invata acolo stiu cat de neplacut e sa fi nevoit sa inveti intro scoala plina de igrasie si de mucegai si unde uneori mai zareai si cate un soarece pe pian.asa ca cei ce isi dau acum cu parerea si fac pe nostalgigi sa isi aduca aminte de vremurile in care ;e tremurau mainile pe instrumente si injurau jegul in care erau nevoiti sa se scoleasca

 • Valentin

  Au trecut 4 ani de la mutarea Liceului de Muzică pe Paris 60. Deci, o generaţie. Şi ,totuşi, pe site-ul oficial, al instituţiei, imaginile cu locaţia veche sunt considerabil mai numeroase decât cele cu cea nouă. Care, atenţie, se află într-o zonă existentă, deja, în secolul XVIII. Deci, în niciun caz, nu se poate spune că e periferie.

 • Valentin

  De fapt, se poate vorbi de două site-uri:
  http://www.lmst.ro
  http://www.cmst.ro

  Cel la care m-am referit mai sus e primul.

Leave a Reply