Sfînta Maria, ce spectacol reușit!

Mie mi-au plăcut imaginile alea cu pelerinajele la biserici de Sfînta Marie.

Acolo, pe lîngă sfintele lăcașuri, era Românica adevărată, în toată splendoarea ei. Pe de o parte am văzut niște țigani care mîncau  și dansau cu foc. Aveau tot ce vrei: fleici, mici, ceafă de porc, “cazetofoanele” din merțane duduiau manele, cheful era la el acasă.

Pe de altă parte, niște bătrînici se înghesuiau și se călcau în picioare pentru a pune mîna pe sarmalele oferite pomană de către preoții care slujeau în biserici.

Bine, au existat, și îmi place să cred că asta era majoritatea, și dintre cei care au mers într-adevăr pentru a se purifica și pentru a fi binecuvîntați. Dar despre ei, săracii, am aflat cele mai puține lucruri, pentru că tentația de a vedea extremele a fost prea mare pentru cei de la televiziuni.

Dar ansamblul a fost unul reușit. Am văzut România așa cum e ea. Lipsă de autoritate, fără respect pentru cel de lîngă tine, un amestec de mizerie, opulență, prost gust, mîrlănie, mitocănie, un haloimas perfect.

PS În sfîrșit am văzut ce înseamnă concurența pentru difuzoarele date la maximum de către cei de la biserici. Manelele și muzica bisericească au făcut casă bună de Sfînta Marie, deci se poate!

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +1 (from 1 vote)
1.156 citiri

Leave a Reply