Polițist trebuia să mă fac

Sînt mîhnit, indignat și chiar scîrbit de numărul mare de accidente, în general, dar mă enervează astea din Cluj, pentru că aici viețuiesc. Încerc să o lămuresc naibii, că poate citește cineva care se ocupă cu chestiile astea și își dă seama că sînt lucruri simple de fapt. Cred că dacă o zi aș sta pe stradă și m-aș ocupa de problemă, aș rezolva multe, sincer…

Așadar, faptele:

-În fiecare zi un om aflat la volan intră într-o altă mașină, într-un pieton, într-un copac, în orice. Ideea e că produce un accident. Mai mor niște oameni. Cam mulți și cam degeaba, după părerea mea. În Cluj foarte multe se întîmplă pe un drum drept (magistrala Gilău-Florești), dar în ultima vreme și prin oraș. Pînă cînd se va rezolva problema asta cu idioții care primesc totuși dreptul de a intra în posesia unui carnet de conducere (asta e o poveste prea complicată, nu?), s-ar putea face ceva din mers, totuși, că prea e strigător la cer.

Cauze:

-De cele mai multe ori prostia omenească. Șoferi idioți, care conduc după ureche, nu după reguli. Proști la volan, cu alte cuvinte, foarte mulți proști. Exemple, amestecate:

-mulți cred că mașina e așa, o șmecherie, te dai cu ea pe stradă, îți arăți mușchii, depășești, claxonezi, circuli alandala, faci slalom printre alții, o calci cu 100 la oră pe o alee de 20 de metri și lată de 2, pe drumul mare ții mijlocul lui, nu are rost să folosești și banda din dreapta, nu îți cunoști mașina, apeși de prost pedalele, și în general bagi viteză, asta e ideea, că de aia ai mașină, nu bicicletă, să bagi viteză.

Ce face poliția sau după caz, ce nu face:

-Nu am văzut niciodată în Cluj un polițist care să dea o amendă unui bou care claxonează (Știți, asta cu claxonul poate să îi streseze pe unii, care se pierd în momentele alea. În plus, e de porc să claxonezi așa, din orice: că trece o fată, că ăla doarme la culoarea verde, că ăla merge prea încet, că îți taie calea, că te plictisești…Plus că nici nu e voie să claxonezi în oraș, eu așa știam)

-Poliția pune praguri din alea. Mi se pare, în 90 la sută dintre cazuri, o inutilitate. Unele sînt în pantă, deci cînd vine iarna trebuie să pui frînă în pantă, puteți să vă imaginați ce se întîmplă cu ăia din spatele tău. Unele praguri din astea nu se văd, sînt ele însele capcane pe șosea (intri într-unul din ăla și îți duci mașina în service).

-Poliția pune semne cu Cedează Trecerea, în Gheorgheni sînt patru în cîte o intersecție. Adică toată lumea cedează la toată lumea, e ca și cum nu ar fi nici un semn din ăla…De aia și intră unii în alții, că nu mai știu cine trebuie să cedeze ceva.

-Poliția pune radare pe patru străzi din Cluj, mereu pe aceleași. Păi nu așa, tată, pune și pe alte străzi. Uite, pune unul pe alei din alea unde scrie că trebuie să mergi cu 20-30 la oră și unii cretini merg cu 80, de fug bătrînii din calea lor mai tare ca Gabi Szabo…Și ia-le carnetul, să îi înveți regulile de circulație și de bun simț…

Ce aș face eu:

-Aș ieși pe stradă, azi pe Calea Florești, mîine pe Calea București, și tot așa.

-Cum l-aș prinde pe unul că slalomează, cum l-aș arde.

-Cum l-aș prinde pe unul că merge cu viteză, cum i-aș lua carnetul.

-Cum l-aș prinde pe unul claxonînd, cum l-aș amenda.

-Nu aș sta ascuns, după colț, aș ieși în fața coloanei, să mă vadă toată lumea și să se teamă de mine, să știe că îi ard dacă fac prostii. (Spuneți-mi și mie care e rostul polițiștilor din colț cu Eroilor. Ce fac ei acolo, că acolo nu a fost vreun accident niciodată. Vă spun eu ce fac: te opresc că nu ai centură, că vorbești la telefon. Tu vii de pe Universității și ei stau după colț…)

-Aș trimite cîte un polițist din ăsta și prin cartiere, nu numai prin centru. Aș trimite un polițist, uite, pe calea Florești, oricum acolo se întîmplă cele mai multe accidente pe zi, de ce să nu stea acolo și să vadă care-i treaba, poate ajută la ceva…

-Aș trimite unul în Piața Engels, acolo nu știe nimeni cum se circulă, ăla care urcă de pe Brașov știe că are prioritate la stînga, dar ăla care vine din stînga lui habar nu are de regula asta.

-Aș trimite un polițist să curețe interesecțiile obturate de dube parcate pe trotuar

Nu mă mai întind, că deja prea multe aș face, deja îmi dau cam mult de lucru. Las-0 așa cum e, că e bine. Să punem multe praguri, și atunci scăpăm de toate. Și în plus încurajăm producția de ciment.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +4 (from 4 votes)
2.090 citiri

6 comments to Polițist trebuia să mă fac

 • superman1

  nu stiti ce bine sta clujul la disciplina rutiera si cat de logice par toate, comparativ cu Buc. in Bucuresti masinile primesc verde la semafor pentru a merge la dreapta/inainte/la stanga, dar exact in acelasi moment primesc verde si cei din fata si tot pentru a merge la dreapta/inainte/la stanga (lor). cei care vor sa faca stanga (de pe ambele sensuri) se intalnesc in mijlocul intersectiei intr-o invalmaseala cumplita care ar trebui sa se elibereze cand semafoarele se schimba pe rosu si se opreste sirul luung de masini care merg inainte si carora trebuie acordata prioritatea de dreapta. din pacate, cand se face rosu la cei care vin din fata iar masinile incep sa vireze stanga, se face verde la cei care vin din dreapta si, evident, n-au rabdare si iau fata celor care stau in mijlocul intersectiei de 1 minut asteptand sa vireze. povestea asta este valabila in 80% din intersectiile din Bucuresti. iar cand nu exista aceasta tampenie, se apeleaza la varianta B de creare a haosului: se da verde la pietoni concomitent cu verdele pentru masini. si nu ma refer la verdele intermitent cand faci dreapta si mai lasi si tu 3-5 pietoni sa treaca. e vorba de bulevarde mari si de virarea la stanga a unei mari mase de masini (exemplu: valea cascadelor cu iuliu maniu). in plus, la cluj masina parcata pe trecerea de pietoni e exceptia, in Bucuresti 50% din trecerile de pietoni au o masina parcata. ce sa mai zic de prioritatea “acordata” pietonilor. daca sunt lasati, pietonii dau fuguta sa treaca iar unii multumesc surprinsi. pietonii-fete cred ca e o chestie sexuala la mijloc, le-ai lasat de bune ce sunt si se asteapta oricand sa scoti capul pe geam si sa le arunci un “ce faci mami?”. evident, daca faci greseala sa opresti pe banda a doua ca sa lasi pietoni, in conditiile in care cei de pe banda unu nu opresc, e apocalipsa pe capul tau din partea celor din spate. A-PO-CA-LIP-SA. mor aia cu zile in spatele tau de furie ca esti bou si opresti pentru niste fraieri.

 • Am afirmat şi eu că bugetul local ar avea enorm de câştigat dacă, măcar o zi, poliţiştii (măcar cei de la rutieră!) şi-ar face strict datoria pe teren. Nu în birou, ci, aşa cum spui, vizibil, în mijlocul drumului.

 • Mihai Vasile

  Nu vă încăieraţi fraţilor… De la 1 noiembrie vor fi obligatorii cauciucurile de iarnă şi de atunci toate problemele vor dispărea. Va curge numai lapte şi miere pe şoselele patriei! Nu vor mai fi accidente, nu va mai muri nimeni în trafic, nu va mai claxona nimeni, nu se va mai depăşi pe trecerea de pietoni, nu se va mai merge cu 120 prin oraş şi cu 250 pe afară! Băieţii deştepti vor pune separatoare de sens pe Valea Prahovei, pe Valea Oltului, pe Valea Jiului!!!. Şi tot ei, pe trotoare, vor patrula cu macarale ca să scoată din drum tirurile, tractoarele, căruţele sau autoturismele care ar rămâne în pană! Dar, cea mai importantă realizare va fi că de la acea dată se va rezolva problema autostrăzilor, ca apoi mai marii zilei să se poată gândi, în tihnă, la ce taxe să pună pe ele. Nu vă încăieraţi fraţilor…

 • uite ce scrie azi ziua de cluj, ca sa ma credeti ca pe ruta gilau-floresti e mercedesul accidentelor, acolo circula cei mai multi prosti
  Un accident rutier, în care au fost implicate trei autovehicule, a avut loc astăzi dimineaţă în Floreşti.

  Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Cluj, Alma Brehariu-Bruja, o maşină, marca Volkswagen Golf, care circula în direcţia Cluj-Floreşti a depăşit un TIR, dar nu s-a asigurat atunci când a vrut să se reîncadreze pe bandă şi a fost lovită de către acesta.

  Lovitura a împins Golful într-o altă maşină marca Logan. În urma impactului, pasagerul Loganului a fost rănit.

  Circulaţia a fost restricţionată timp de aproape două ore pe două benzi.

 • plus ca daca e un logan pe strada, ala se loveste cel mai tare

 • clara

  Am observat ca aveti puterea sa reglati volumul la biserica din vecinatatea dumneavoastra, atunci cand preotul se crede singur in cartier.

  Cu siguranta puteti trece de sila, mahnirea si indignarea don quijote-ana si veti merge sa faceti o sesizare scrisa, care poate fi citita de cei care “ se ocupa cu chestiile astea”.

  Cum sunteti o persoana cu oarecare influenta nu ma indoiesc ca impreuna cu reteaua dumneavoastra de prieteni, puteti face ca lucrurile sa fie mult mai simple si civilizate in trafic.

  Probabil articolul a fost scris intr-o perioada in care, sangele dvs era mult mai rapid ca de obicei, altfel nu-mi explic cum ati putut folosi un limbaj nedemmn de un domn, asa cum ati lasat pana acum impresia ca sunteti.

Leave a Reply