România în ochii presei străine

France 24 îi face o recenzie bună piesei de teatru „X centimetri din Y kilometri”, jucată în cadrul festivalului Temps d’Images din Cluj; România poate pierde 50 de milioane din cauza bulgarilor.

France 24: „O noua piesa din România, bazată pe transcrieri ale interogatoriilor efectuate de către Partidul Comunist din perioada poliţiei secrete, își concentrează atenţia asupra aspectelor sensibile ale solidarității şi ale trădarii. Numită “X centimetri din Y kilometri”,piesa de teatru, regizată de Gianina Carbunariu, a avut premiera în acest weekend la Festivalul Internaţional “Temps d’Images” din Cluj. Înainte ca repetiţiile să înceapă, Carbunariu, ale cărui lucrări au fost traduse şi jucate în mai multe ţări, inclusiv în Irlanda, Franţa, Germania, Polonia şi Austria, s-a documentat la Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii.

După ce au citit zeci de documente, Carbunariu şi actorii ei au ales o transcriere a interogatoriului la care a fost supus scriitorul român disident Dorin Tudoran. În 1980, Tudoran a vorbit împotriva “situaţia dezastruoasă” din România, sub dictatura lui Nicolae Ceauşescu, atunci când oamenii sufereau din cauza penuriei de alimente şi trăiau în apartamente neîncălzite. Când a cerut să i se permită să emigreze, el a fost supus la interogatorii şi ameninţări. Transcrierea interogatoriului la care a fost supus de către şeful local al departamentului de propaganda al Partidului Comunist, preşedintele Uniunii Scriitorilor “şi un” tehnician “, care era de fapt un agent de securitate, constituie corpul piesei lui Carbunariu.

“Nimeni nu a fost solidar cu acest om. El a fost turnat de către prietenii săi şi de apropiați”, a declarat regizorul. “Lipsa de solidaritate a fost şi, din păcate, încă mai este un lucru normal” în România, a adaugat aceasta. “Acest context în care cetăţenii sunt descurajate să arate solidaritate unul faţă de altul s-a născut în anii Securităţii”, a subliniat ea. “Este, de asemenea, periculos faptul că mulţi tineri născuţi după revolta 1989 nu stiu nimic despre ce s-a întâmplat în timpul regimului comunist.”

Novinite: România ar putea pierde 50 de milioane de euro din cauza întârzierii Bulgariei de a termina construcţia podului Dunare 2, ce leagă Vidin din Bulgaria şi Calafat din România. Partea română a construcției a fost deja terminată. Cu toate acestea, Comisia Europeană poate lua în considerare impunerea unor corecţii financiare României, deoarece podul Vidin-Calafat este un proiect comun al celor două țării.
Construcţia podului Vidin-Calafat trebuia finalizată până în octombrie 2010.  Ivailo Moskovski, ministrul Transporturilor din Bulgaria a declarat că podul Dunare 2 ar trebui să fie deplin funcţional până la sfârşitul anului 2012.
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +1 (from 1 vote)
4.424 citiri

Leave a Reply