Napoli, un vis implinit

M-am bucurat foarte mult aseara , cand am vazut ca echipa Napoli a reusit sa castige si sa se califice pentru optimile  din Champions League . Nu este echipa mea , sunt din Nord si nu din Sud Italia , dar ..Napoli e Napoli .
Este ceva special la Napoli . Imi zicea Costi Mocanu anul trecut, cand a fost acolo pentru meciul Napoli-Steaua : ”Sergio , dupa ce am fost aici , mi-am reamintit de lucrurile pe care mi le-ai povestit despre acest oras , si imi era greu sa te cred.  Acum pot sa spun ca ai avut  dreptate” .
Un oras care a reusit  sa-l cumpere Maradona  cand  firma Napoli Calcio era inecata de datorii . Oameni care din saracie au inventat ceva care se numeste Pizza si se mananca oriunde in lumea . Bineinteles, din anii ’80 incoace nu a putut sa lipseasca Pizza alla Maradona , pe langa renumitele Quattro Stagioni si Margherita . Un stadion in care publicul este cu adevarat al 12-lea jucator pe teren . Imi amintesc  de o perioada in care era riscul de a fi amanat un meci  din cauza zapezii , si atunci lumea s-a dus gratuit sa lucreze pentru a curata terenul .
Acesta este spiritul cu care tifosi napoletani  traiesc  pasiunea lor pentru echipa . Au asteptat mult pentru primul titlu italian , care a venit in anul 1987 , si prima cupa europeana (Cupa Uefa) castigata in 1989 . Dupa aceea, iarasi intunericul , cu retrogradare in B si chiar in C .
De  anul trecut , au mai inceput sa savureze gustul  de a fi protagonisti , chiar fara a castiga un titlu . Au intrat in Champions League , dar soarta  parea a fi total impotriva lor, punand Napoli impreuna cu Bayern Munchen, Manchester City si Villareal .
Dar era prea important pentru publicul, jucatori si societate . Ieri au putut sa explodeze de fericire si au sarbatorit toata noaptea . Ce mare diferinta fata de celelalte echipe italiene , Inter  si  Milan, care s-au calificat aproape din obisnuinta , si nimeni  nu a sarbatorit la Milano .
Un singur sfat daca cineva se duce acolo : sa aveti grija de bani . La capitolul smecherie , nimeni  nu ii bate pe acestia . In rest, o simpatia fara egal  si distractie la maxim , in orice situatie .
Va las cu un video. O melodia scrisa de Pino Daniele , o fotografie al orasului : “napul’ e’ “ .

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +2 (from 2 votes)
1.932 citiri

Leave a Reply