Australian Open, ziua 11

Australian Open se apropie de final, astăzi disputându-se 3 dintre cele 4 semifinale ale probelor de simplu. La fete, bătălia pentru trofeu se va da între Victoria Azarenka şi Maria Sharapova (al 7-lea meci dintre cele două jucătoare). Ambele finaliste au trecut de jucătoare aflate cam la acelaşi nivel valoric: Azarenka a bătut-o pe Kim Clijsters în 3 seturi, iar Sharapova a trecut de Petra Kvitova cu 6/4 în decisiv.

Mult mai interesantă a fost finala de la masculin, acolo unde Roger Federer şi Rafael Nadal s-au întâlnit pentru a 29-a oară în carieră şi pentru a 10-a oară la un turneu de Mare Şlem. Primul meci a avut loc la începutul lui 2004, pe când Nadal avea 17 ani, iar Federer 22. S-a impus atunci spaniolul, lucru pe care l-a mai reuşit de încă 19 ori, astăzi înregistrând ultima victorie, în 4 seturi. Federer a început excelent meciul şi a condus cu 3-0 în setul întâi, dar Nadal şi-a luat break-ul înapoi şi a împins prima manşă în tie-break, acolo unde s-a impus elveţianul cu 7-5. Setul 2 a fost cel mai scurt, Nadal câştigându-l cu 6/2 şi devenind din acel moment favorit. Setul 3 a avut aceeaşi desfăşurare ca şi primul până în tie-break, doar că s-a impus Nadal cu acelaşi scor, 7-5, Federer nereuşind să revină de la 6-2. În ultimul set, elveţianul a avut foarte multe şanse să impingă meciul în decisiv. Mai întâi, la 4-3 pentru el a avut o minge de break, dar în game-ul imediat următor avea să-şi piardă serviciul. Şi la 5-4 pentru Nadal a avut vreo 3 mingi de break, dar spaniolul s-a ţinut bine şi va juca finala împotriva învingătorului dintre Novak Djokovic şi Andy Murray.

Federer a pierdut din cauza nenumăratelor greşeli neforţate pe care le-a comis începând cu setul al doilea. Deşi a servit 11 aşi şi a reuşit 46 de lovituri direct câştigătoare, elveţianul a făcut 5 duble greşeli şi 63 de greşeli neforţate, aproape dublu faţă de Nadal (34). Cu siguranţă că meciul ar fi fost mult mai bun dacă Roger ar fi greşit mai puţin, iar aici nu pot să nu-mi amintesc o minge de break pe care a avut-o în momentul în care Nadal a servit pentru meci: o dreaptă inversă l-a trimis pe spaniol metri buni în spatele terenului, de unde a reuşit cu greu un lob care a căzut pe linie, Federer aşteptându-se ca ea să iasă în aut; a încercat de acolo un smash în colţul celălalt de teren, dar a tăiat mingea prea mult şi a trimis-o mult afară. Nadal a făcut încă un meci excepţional din punct de vedere defensiv, dar jocul său mă enervează la culme, în special modul în care returnează mingile acelea înalte de două ori cât fileul din serviciul adversarului. E drept că are passing-shot-urile acelea uluitoare şi mai ales cârligul cu care ocoleşte fileul din alergare, dar parcă îmi dorea mai mult o finala Djokovic – Federer, o reeditare a senzaţionalei semifinale de la US Open de anul trecut.

Nimic nu e însă sigur, Nole mai are de jucat cu Murray mâine dimineaţă începând cu ora 10.30. Britanicul se va prezenta mult mai bine decât a făcut-o în finala de anul trecut de la Melbourne, aşa că sunt şanse să vedem un meci de măcar 4 seturi. Personal, nu văd mari probleme pentru sârb să câştige a doua semifinală şi nici chiar trofeul pentru a doua oară consecutiv.

La juniori, Ilka Csoregi a pierdut în semifinalele probei de dublu, iar Horia Tecău a ratat o primă finală, dar şi-a câştigat dreptul să joace pentru o alta. Cum era de aşteptat, el şi Lindstedt au pierdut în faţa fraţilor Bryan cu 7/6 (5) în decisiv, dar le-au luat acestora primul set, 6/4. La dublu mixt, a învins cu 13-11 în super-tie-break, iar în semifinale va da peste perechea indiană Sania Mirza/Mahesh Bhupathi, faovriţii 6. Meciul este programat mâine dimineaţă la ora 6 pe arena principală.

Finala fetelor are o miză suplimentară: poziţia de lider în clasamentul WTA. Atât Azarenka, cât şi Sharapova pot ajunge în top dacă vor învinge în meciul de sâmbătă dimineaţa. Finala băieţilor e programată duminică dimineaţa.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
1.007 citiri

Leave a Reply