Vasluiul, Timișoara și altele ca ele pot vorbi. Dar Steaua și Dinamo nu.

Pe vremea lui Ceaușescu cel mai supărător lucru în fotbal era că trebuia să te dai la o parte din fața echipelor Steaua, Dinamo, Victoria, FC Olt sau chiar și Flacăra Moreni.

Ani de-a rîndul stăteai drepți cînd venea Steaua sau Dinamo, și asta la toate sporturile, nu numai la fotbal.

Îmi amintesc un meci de-al Bihorului cu Steaua, care a ținut mult peste 100 de minute, pînă cînd a cîștigat Steaua. Spre exemplificare, un remember:

“Pe 25 septembrie 1988, FC Bihor primea acasa vizita stelistilor. Formatia oradeana, nou-promovata, fusese deja avertizata sa nu se opuna. Cu toate acestea, Mateianu a indraznit sa sfideze regimul si familia dictatorului. Generalii de la Bucuresti si demnitarii judetului aveau sa devina furiosi constatind ca, in teren, gazdele opun rezistenta! FC Bihor a intrat la pauza in avantaj: 2-1. Repriza a doua a fost de cosmar. In caietele sale, Mateianu rememoreaza acest incident care i-a marcat nefast viata, declansindu-i boala ucigasa. “Doresc sa informez opinia publica fotbalistica si pe sustinatorii FC Bihor Oradea ca, in 1988, noi n-am pierdut cinstit jocul cu Steaua, ci numai la ordinul primului-secretar Sorcoiu si al adjunctului acestuia, Vulturar, amenintati la rindul lor de Ilie si Valentin Ceausescu cu pierderea scaunelor.” Arbitrul Gheorghe Constantin primise ordin sa tina meciul pina inscriu oaspetii La pauza, cind Steaua era condusa, Valentin Ceausescu a sunat la sediul clubului oradean, cerind insistent sa discute cu Mateianu. Pina ca antrenorul sa ajunga din vestiar la telefon, legatura se intrerupsese. Acesta nu a mai asteptat un al doilea apel. Incepea repriza a doua. “Mi-am ingaduit, cu de la mine putere, sa joc cinstit cu Steaua”, scria antrenorul, care a trait atunci cele mai cumplite ore din viata lui. Vazind ca, in ciuda tututor ordinelor, Mateianu continua sa-si apere sansele, prim-secretarul judetului Bihor si toti generalii de la oficiala au coborit la gardul din spatele bancii de rezerve a gazdelor. De acolo, ei au recurs la amenintari cu moartea la adresa antrenorului. Mateianu a fost supus unui stres insuportabil, amplificat de prestatia oribila a centralului Gheorghe Constantin. Impinsi de la spate, stelistii au egalat in repriza secunda, dar nu reuseau sa inscrie si golul victoriei. Arbitrul primise ordin sa nu fluiere finalul pina cind militarii nu inscriu! Steaua a invins, pina la urma, cu 3-2, cu un gol marcat de Gabi Balint in minutul 100! “Dupa partida, am fost bagat in sedinta. Mi s-a spus, reproduc textual, Mateianu a incercat o lovitura de stat si sa schimbe Consiliul Judetean de Partid Bihor. Pina la urma, pe la doua noaptea, Vulturar a recunoscut ca a discutat cu arbitrul Constantin sa nu opreasca jocul pina nu cistiga Steaua”, avea sa dezvaluie antrenorul.” (sursa: www.pesromania.ro).

După două luni Mateianu a făcut accident vascular cerebral.

Dacă vreți să vă mai delectați cu astfel de momente intrați pe acest site, www.pesromania.ro, aveți ce vedea…

 

PS Viorel Mateianu a evoluat ca jucător și pentru Universitatea Cluj. Puteți citi un material excepțional despre marea sa personalitate în Adevărul, aici.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +2 (from 2 votes)
1.718 citiri

Leave a Reply