Azi a venit circul la biserică

Am promis că o să o las mai moale cu povestea cu biserica mea, dar astăzi s-a întîmplat o chestiune pe care e păcat să o țin numai pentru mine. Iar titlul e un pic tras de păr, dar e pentru impresia artistică. Deși veți vedea că nu vă păcălesc…Așadar: știți deja cum e la mine la biserică duminica. Boxele afară, preotul la microfon, duduie ferestrele iar dacă stai cu ele deschise pică tencuiala. Dar asta o știți deja. Și știți și că e la fel în fiecare duminică, nu există pauze, pentru că să fii credincios-practicant implică și această desfășurare de forțe. Nu mai merge cum mergea. Acum dacă nu îți urli credința e ca și cum ai fi necredincios.

Dar, și acum atenție, azi s-a întîmplat neîntîmplatul.

A trecut și chiar a oprit lîngă biserică, în punctul culminat al slujbei, o mașină. O mașină din aceea colorată țipător și cu portavoce deasupra. Iar vocea din portavoce anunța:

-A venit circul. Dresuri de animale, acrobații, elefanți, zebre, girafe, clovni, hai la circ. Lume-lume, circul a venit la Cluj. Nu ratați ocazia de a vedea la lucru celebra trupă cutare. Elefanți, girafe, dresură de cîini, hai la circ, hai la circ, hai la circ, hai la…hai…

De partea cealaltă slujba se desfășura în continuare, dar cu sonorul dat la maximum, normal…

Din acest melanj cultural-artistic-religios, desprins parcă din filmele lui Kusturica, vajnicii cetățeni ai acestui cartier aflat la răspîntia dintre civilizații au respirat un alt aer. Orient-Occident, bazar-banal, tare-foarte tare, toate acestea au umplut văzduhul pentru cîteva minute. Poate prea puține pentru însemnătatea momentului.

Apoi a urmat o cununie cu ștaif, adică cu mașini mari 4×4, cu băieți tunși proaspăt cu țigări de foi în gură și cu domnișoare cu ciorapi de mătase fină (unii chiar de culoare albă, de vis). Apoi s-a așternut liniștea. Era ora 14.00.

Ce repede trece vremea cînd ai treabă…

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +2 (from 2 votes)
2.296 citiri

1 comment to Azi a venit circul la biserică

Leave a Reply