Chiar așa: pe cine o să mai intereseze cum se scrie un ziar?

Stîrnit de un link pe care l-a dat Tiberiu Fărcaș pe facebook, aici, mă întreb și eu cîte ceva…Pe cine naiba o să mai intereseze care sînt regulile la un ziar?

Îmi amintesc de școala bună pe care am făcut-o la Evenimentul zilei, cînd știam tot ce mișcă în materie de reguli. Știam numărul de semne pe care trebuie să îl aibă un titlu, un subtitlu, cîte semne intră pe o coloană, cît de mari trebuie să fie pozele, cum e treaba cu explicațiile foto…Mai recent, cînd le-am vorbit unor studenți despre asta am văzut că își notează cu interes, de am chiar vrut să îi întreb ce i-a apucat…

Pe cine mai interesează regulile astea? Pe cine mai interesează ziarele print, în general? Așa cum zîmbim noi acum dacă vin vechii tipografi să ne explice cum făceau ei ziarele, așa o să se tăvălească de rîs alții dacă ne vom apunca să le spunem povestea aceea cu “pe vremea mea…”

Din cîte văd, nici meseria în sine, aceea de reporter de ziar nu mai este una de ales, ci mai degrabă de ocolit, conform site-ului careercast.com.

Nu dezvolt aici, am multe opinii legate de degradarea meseriei de jurnalist, dar s-ar putea să revin atunci cînd voi avea mai multă răbdare pentru a diseca acestă problemă.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +1 (from 1 vote)
2.520 citiri

Leave a Reply