Ceramica a înfrățit Skopelos cu Horezu

Se semnează înfrățirea!

După 1989, din dorința firească a românilor de a comunica liber cu semenii lor din alte țări, posibilitate refuzată nouă timp de mulți ani, oficialitățile unor localități din România au purces la înfrățirea cu oamenii de pe toate meleagurile lumii. Despre istoria unei asemenea înfrățiri aș vrea să vă povestesc în rândurile care vor urma.

Anul trecut, la ediția de primăvară a Târgului de Turism al României (TTR), am avut plăcerea să particip la o conferință de presă organizată de Max Holidays, de domnii Florin Nistor și Traian Bădulescu, conferință despre care am scris și aici. Subiectul era prezentarea unei destinații din Grecia despre care nu auzisem nimic până atunci, Skopelos. Un primar venise în România să-și promoveze insula! Ceea ce m-a încântat și ceea ce, de atunci, am văzut că i-a încântat pe toți românii care, cu un prilej sau altul, l-au putut auzi vorbind pe domnul George Michelis, au fost cuvintele cu care domnia sa își începea orice discurs: „Bună ziua, eu sunt primarul de la Skopelos… Românii trebuie să vină la Skopelos pentru că grecii iubesc românii… mulți locuitori din Skopelos au trăit și muncit la Braila!” Impactul acestor cuvinte, spuse apăsat, era mare și de fiecare dată asistența îl aplauda la scenă deschisă.

După conferință, prima mea grijă a fost să aflu unde se găsește această „mică minune a naturii”, insulă pe care George Michelis ne invita, cu atâta dragoste, s-o vizităm. Nu mică mi-a fost surpriza când am văzut că ea se află în imediata apropiere a unei foarte cunoscute destinații turistice, care pentru români este sinonimă cu croaziera, insula Skiathos!

George Michelis împreună cu faimoasa ceramistă Eufrosina Vicșoreanu

Scurtă vreme după TTR, Max Holidays a organizat un infotrip în insula Skopelos, la care am fost și eu invitat. Între timp aflasem că în Skopelos s-a turnat o bună parte din filmul Mamma mia, locul fiind ales după ce producătorii au survolat, într-un elicopter, o mare parte a insulelor grecești.

Domnul primar Constantin Nițu înmânează domnișoarei Magda Radion diploma prin care se atestă participarea Greciei la prima ediție internațională a Cocoșului de Hurez

Pot să spun că, după acest reușit infotur, insula Skopelos mi s-a lipit de suflet, nu numai pentru frumusețea peisajelor, pentru „verdele și albastrul” ei, pentru identificarea cu mirifica, dar imaginara, insulă Kalokairi din filmul Mamma mia, ci și pentru căldura cu care am fost primiți, printre mulți alți greci, de domnul Michelis, de Makis Perdikaris sau de olandeza Daphne Jaeggi Gliverou, cea care, la fel ca Donna din filmul Mamma mia, după ce a văzut pentru prima oară insula Skopelos n-a mai putut s-o părăsească, stabilindu-se definitiv acolo.

Pe de altă parte, despre Horezu am auzit de când am deschis ochii minții pe acest pământ. Ctitoriile brâncovenești de lângă Horezu, adică mânăstirea Hurezi cu cele patru schituri aflate în cele patru puncte cardinale (la răsărit – biserica Bolniței, la miazănoapte – schitul Sfinții Apostoli, la apus – schitul Sfântul Ștefan și la miazăzi biserica Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil), ctitoria lui Matei Basarab de la Arnota, ctitoria boierilor Craiovești Barbu, Pârvu și Danciu de la mânăstirea Bistrița, satul Olari – inima ceramicii tradiționale de Horezu, impresionantele culele de la Măldărești,

Venit din Țara Moților, Ghiță Hendrea face să răsune și munții de la nord de Horezu

muzeul Trovanților de la Costești, muzeu unic în lume, Parcul Natural Buila-Vânturarița sunt tot atâtea destinații turistice care îi pot încânta pe viitorii turiști din insula Skopelos, turiști pe care horezenii în așteaptă cu drag în Oltenia de sub munte.

Doi primari la 2.000 m în Munții Căpățânii

Dar ca acest lucru să se poată întâmpla, ca grecii din Skopelos să vină la Horezu iar oltenii noștri să ajungă în Skopelos, trebuia să existe ceva care să lege cele două comunități.

În ultima zi a infoturului, mă plimbam pe străzile înguste din Skopelos Town când, această legătură mi s-a arătat simplu, într-un magazin cu amintiri. Din vitrina acestuia, un cocoș, pictat pe o farfurie, parcă-mi zâmbea! Da, asta era legătura! CERAMICA MILENARĂ, ceramica neagră a grecilor împreună cu tradiționala și mult premiata ceramică de Horezu era legătura mult căutată.

La un an de la prima întâlnire cu domnul Michelis, tot la TTR și tot la o conferință de presă organizată de Max Holidays, profitând și de prezența primarului din Orașul Horezu, domnul Constantin Nițu, am făcut propunerea să înfrățim insula Skopelos cu Horezu, propunere primită cu bucurie de cei doi primari, ambii dornici să-și facă și mai cunoscute comunitățile pe care le conduc.

Magda Radion admiră pajiștile de rhododendrom înflorit de sub Vârful Ursu (2124 m)

Atunci, George Michelis și Constantin Nițu și-au strâns mâna pentru prima oară. Apoi, la cea de-a 42-a ediție a Cocoșului de Hurez, desfășurată în perioada 1-3 iunie 2012, prima cu participare internațională, această înfrățire a devenit realitate.

Am crezut că, bucuros de ceea ce realizase, domnul Michelis va pleca liniștit spre casă. Eroare! Pe aeroport, întinzându-i mâna să-i urez „drum bun”, l-am văzut preocupat și l-am auzit spunându-mi: ce zici, împreună cu prietenii din România, putem să aflăm mai multe despre grecii originari din Skopelos, care au trăit și au muncit în Brăila, despre relațiile lor cu poporul român? Povestea continuă…

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +27 (from 27 votes)
6.544 citiri

4 comments to Ceramica a înfrățit Skopelos cu Horezu

Leave a Reply