Să mori din dragoste de piață

Vă invit să treceți prin Piața Mihai Viteazul din Cluj. E un loc foarte frumos.

Nu vorbesc de tot ansamblul, care include cinematograful cu nume de om, agenția Tarom care arată jalnic, clădirea fostului Flip (o hidoșenie cum cu greu mai poți găsi), nu, vorbesc strict de nasoleala din jurul pieței în care se vînd morcovi și pătrunjei.

Deci dacă dai o tură în jurul pieței, atunci chiar că ai prins ceva din farmecul Clujului.

Sfîrîială de mici și de ulei încins avem? Avem.

“Hotel” inclus în peisaj avem? Avem. Nu l-am vizitat, dar bănuiesc că are de toate: parcare, rampă pentru persoanele cu dizabilități, autorizație de construire în regulă, poate chiar și room-service să aibă (comanzi și coboară cineva în piață după un ness).

Mc Donalds avem? Avem. Și ce frumos e cînd intri și te mai intersectezi cu cîte o familie de rromi, mai schimbi o impresie, mai prinzi ceva din povestea astea interetnică, mai înveți și tu să te comporți în societate, să înțelegi lumea în complexitatea ei.

Manele avem? Avem. Tare și cu sifon, din toate crîșmele dimprejur. Senzația e una grozavă, ai zice că sîntem cel mai fericit popor din lume, toată ziua ne vine să cîntăm. Tare. Că așa-i frumos, să sune!

“Faună” avem? No binie, normal că avem. Păi dacă nu în piață, atunci unde? De la sforari la aurari, de la șmenari la cuțitari, avem dhie tăthie.

Covrigării, sfîrîieli de ulei încins, pizza, langoșe, gogoașe înfuriate, mujdei, șaorme, avem? Avem tati, că din aia trăim, din gustărele pe bază de ulei ars.

Precupeți, scandaluri iscate din senin pe bază de cîntar sau de prețuri, foială, transpirație, fum, mirosuri îndoielnice, buzi, intrări și ieșiri ca din catacombe, clădirea în sine plină de magazinașe meschine, salon de bronzat, club de fițe, scări care put, toate sînt aici, în Raiul cumpărăturilor.

E tare de tot piața. E central, e ușor de ajuns (întrebi pe oricine și îți spune), e chiar un loc care nu trebuie ratat. Nici de către clujeni nici de către excursioniști.

PS

M-am gîndit așa să îi zic: Zece lucruri pe care nu le poți rata în Cluj. Îmi mai lipsesc nouă. Aveți și voi locuri preferate? Nu ezitați să ne trimiteți pe adresa redacției sugestiile voastre. Mulțumesc.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +4 (from 4 votes)
3.244 citiri

7 comments to Să mori din dragoste de piață

Leave a Reply