Pentru cunoscători și nu numai: “Let!”, nu e “Let!”

let ballPresupun că știți ce e un “Let” în tenis, nu? Sunt convins că pasionații sportului alb știu la ce mă refer. Cât despre cei care au participat la meciuri de tenis sau le-au urmărit la televizor și au auzit de câteva ori cuvântul “Let” venind din gura arbitrului, ei bine, permiteți-mi să vă explic…

“Let” este o regulă din tenis care implică repetarea serviciului de către jucători atunci când mingea, pornită din racheta acestora, lovește sau atinge banda superioară a fileului, ajungând apoi în terenul advers. Într-adevăr, acest lucru nu se întâmplă foarte des pe parcursul unui meci, cam de patru ori, conform unui studiu efectuat de reprezentanți ai Federației Internaționale de Tenis (ITF), și rareori avantajează sau dezavantajează vreunul dintre jucători.

Bun, acum că ne-am familiarizat cu termenul și, mai mult ca sigur, toți cei care ați citit explicația de mai sus v-ați adus aminte de cel puțin un “Let” la care ați asistat urmărind un meci de tenis, trebuie să știți că Asociația Tenismenilor Profesioniști (ATP) se gândește serios să elimine această regulă din sportul alb. Mai mult de atât, ideea a apărut chiar prin 1990, însă de atunci și până în prezent părerile au fost împărțite, mai ales în rândul jucătorilor. Unii au considerat că n-ar fi nici o problemă eliminarea regulii, în timp ce alții nu-și închipuie tenisul fără “Let”.

Un alt lucru pe care probabil nu-l știați este faptul că ATP face exact în acest moment un experiment de eliminare a regulii. Mai exact, în toate competițiile Challenger Tour din primele trei luni ale anului 2013 (ianuarie, februarie și martie), regula “Let” nu se aplică. Mai multe detalii aveți  AICI.

Îi mulțumim lui Szabolcs Lenart, unul dintre cititorii noștri și un pasionat al sportului alb, pentru că ne-a semnalat această schimbare din lumea tenisului.

Nicușor Ciorbă
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +2 (from 2 votes)
1.759 citiri

Leave a Reply