Din seria sărbătorilor stricate, azi despre pățania celor de la Boca Juniors

Inspirat de un articol din Gazeta Sporturilor, cel de aici, am căutat mai multe despre această echipă de vis din Argentina, vestită poate și pentru că aici a jucat Maradona la un moment dat. 

Da, așa s-a întîmplat, Boca a pierdut sîmbătă cu 1-6 în fața unei echipe mai modeste.

Mi-am amintit, deși atunci era vorba despre un meci amical, despre o partidă cu un scor neverosimil, avînd în vedere circumstanțele: era meciul de retragere al marelui Johan Cruyff, în anul 1978.

Atunci a avut loc meciul Ajax-Bayern și nemții i-au bătut pe olandezi cu 8-0, chiar pe terenul lor. E adevărat că nemților li s-au strigat din tribune, înainte de start cîteva cuvinte cu trimitere la naziști (ceea ce i-a înfuriat), dar totuși, 8-0 parcă a fost prea mult, nu?

Am citit și despre meciul acela mai multe aici, cu un titlu foarte inspirat, Ucigașii lui Rembrandt

Revenind la Boca, să spunem că în acest an ea celebrează 100 de ani de cînd joacă pe prima scenă din Argentina, dar să menționăm că echipa a luat ființă în 1905. Cinci italieni din Genoa au fost cu ideea iar cu promovarea din 1913 a fost așa: federația a mărit numărul de echipe din prima ligă de la 6 la 15 și atunci a fost posibilă accederea pe prima scenă.

În 1920 Boca Juniors avea să cucerească primul titlu, dintr-o serie ce numără 30 de victorii la acest nivel.

Stadionul pe care joacă are supranumele de La Bombonera.

În timp, a avut diferite perioade de glorie, începînd cu anii 60, apoi anii 70. În anii 80 a ajuns și Maradona la echipă, deși în acea decadă, 80-90, Boca n-a luat decît un titlu.

Odată cu venirea antrenorului Carlos Bianchi, în 1998,  echipa a intrat  în anii de aur (9 titluri de campioni au luat cei de la Boca avîndu-l pe Bianchi antrenor).

Aveți mai multe date despre Boca aici. 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
865 citiri

Leave a Reply