Walter Kargel în Jurnalul Naţional

1-IMG_0749Pe 28 iunie, la o zi după aniversarea de 90 de ani, domnul Walter Kargel a fost vizitat de doamna Simona Lazăr şi de domnul Tudor Cireş de la Jurnalul Naţional.

Au stat de vorbă despre viaţa plină de aventură a domnului Kargel, despre munte, despre alpinism, despre trasee parcurse, despre premiere, despre plimbări pe meridianele alpine ale globului, despre „alpinism pe 4 roţi”, despre relaţia de rudenie pe care domnia sa o are cu Ion Creangă…

Apoi, cu aprobarea tacită a domnului Walter Kargel, au pătruns în bogata-i bibliotecă, i-au admirat o parte dintre cele peste 7.000 de desene şi caricaturi, i-au răsfoit articolele din reviste şi almanahuri, dar şi cărţile pe care, de-a lungul anilor, Walter le-a scris spre bucuria multor generaţii de alpinişti din România sau de prin lumea largă. 1-IMG_0768

Jurnalul Naţional - 5 iulie 2013

Jurnalul Naţional – 5 iulie 2013

Apoi, au ciocnit un pahar de vin, i-au urat viaţă lungă şi l-au îndemnat să mai scrie câte ceva sau să deschidă o expoziţie.

Din articolul “Walter Kargel, decanul de vârstă al alpiniştilor români – 90 de ani pentru munte” publicat în Jurnalul Naţional după această întâlnire, pentru a vă stârni curiozitatea, redau mai jos câteva rânduri:

Decanul de vârstă al alpiniştilor români, Walter Kargel, a împlinit 90 de ani. Omul al cărui destin a fost “să bată pârtie pe zăpada neatinsă” şi-a primit prietenii într-un apartament din Drumul Taberei, lăsând să-i alunece din mână bastonul (cu 22 de ani în urmă, un medic i-a interzis orice escaladare, din pricina unor complicaţii la genunchi). Ca-n toate reveriile lui, Bucureştiul torid a fost estompat de culmile Carpaţilor – care i-au fost mereu mai dragi decât Alpii, Caucazul sau lanţul muntos nord-american, pe care a urcat, de asemenea. Omul care a făcut istorie în alpinismul românesc poartă în ochi cerul munţilor pe care-i iubeşte.

Articolul în întregime îl puteţi citi aici.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +15 (from 15 votes)
2.347 citiri

Leave a Reply