Meciul în care sentimentele contează mai mult decât rezultatul

hagi-regele-victoriilor-cu-ungaria-momentul-magic-in-care-o-tara-intreaga-a-fost-fermecata-era-atat-de_1_size1În urmă cu 14 ani, România întâlnea Ungaria într-un duel pentru calificarea la EURO 2000. Pe bancă era Victor Piţurcă, iar în teren se afla Gheorghe Hagi, cel mai bun “număr 10” pe care România l-a avut în perioada 1983-2000, tocmai revenit la echipa naţională după ce îşi anunţase retragerea cu un an înainte.

Meciul se juca în Ghencea, iar soarta celor trei puncte era decisă încă de la pauză. După o prima repriză excelentă făcută de Hagi tabela arăta 2-0, iar România era cu gândul la Belgia şi Olanda.

La final de partidă, Hagi era purtat pe braţe ca un adevărat rege, iar românii sărbătoreau pe străzi o calificare aproape sigură la un turneu final.

Au trecut 14 ani…România are, astăzi, meci cu Ungaria, dar parcă nimeni nu ştie. Sentimentele cu care aşteptam un meci al echipei naţionale au fost şterse cu buretele de unele personaje din fotbalul românesc. Problemele personale ale lui Piţurcă au devenit problemele echipei naţionale. Mutu, cel mai bun “număr 10” pe care România l-a avut în ultima perioadă, este lăsat în afara lotului. Oficial…el este ieşit din formă, neoficial…apropierea lui Mutu de fosta amantă a lui Piţurcă şi de copilul acestora deranjează.

Keşeru joacă foarte bine în Franţa, dar nu are loc la echipa naţională. Săpunaru e trecut pe “lista neagră”, Radu Ştefan e căpitan la Lazio, dar echipa României nu mai e atrăgătoare pentru el. Lucru ciudat şi de neînţeles în urmă cu câţiva ani. Mai demult la lot se venea şi pe jos, iar să auzi imnul României era cel mai înălţător lucru. Acum şi daca vrei să ajungi pe jos, nu mai ai unde.

Poate România va câştiga meciurile cu Ungaria şi Turcia, chiar şi fără Mutu, Săpunaru, Keşeru şi alţii, Piţurca ştie că are noroc şi s-ar putea să se vadă acest lucru. Dar selecţionerul ar trebui să mai ştie un lucru. Atunci când ai doi aşi în mână, nu-i arunci înainte sa vezi flopul (primele trei cărţi din Poker puse de dealer pe masă cu faţă în sus, comune tuturor jucătorilor).

Când ai la dispoziţie jucători experimentaţi nu îi laşi în afara lotului, ba mai mult, poţi miza pe dorinţa lor de a demonstra că încă nu sunt terminaţi. Sau îţi e frică de faptul că aceştia ar putea fi purtaţi pe brate la finalul meciului?

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +2 (from 4 votes)
1.509 citiri

Leave a Reply