Nestor Urechia – Vraja Bucegilor; Mihai Ogrinji și Mihai Vasile au făcut o treabă excelentă reeditând acest volum în „Colecția verde”

5_Vraja Bucegilor

Coperta I

Editura România pitorească a scos a cincea carte din Colecția verde, o serie de restituiri, dar şi cărţi inedite necesare pentru cei care iubesc dintotdeauna natura dar și pentru cei în căutarea unei astfel de… iubiri.

Cartea se cheamă Vraja Bucegilor, e o ediție revizuită, scrisă de Nestor Urechia şi publicată doar o dată până acum, în 1926. Coordonatorul cărții este Mihai Ogrinji (care este și redactorul șef al revistei România pitorească) iar redactorul de carte este prietenul nostru, Mihai Vasile.

scan0002

Coperta IV

Stofa de jurnalist a lui Mihai Ogrinji e sesizată în prefață, acolo unde acesta creionează în câteva mii de semne întregul arbore genealogic al autorului și oferă cititorilor picanterii care rivalizează chiar și cu conținutul volumului (iar acesta are, har Domnului, destule). Lectura acestui preambul al cărții face toți banii şi te provoacă, al naibii de bine, să treci la lectura propusă de Nestor Urechia.

Cartea te prinde, are povești cu muntele, și se știe cît de mult te pot atrage poveștile…

Una dintre ele, cea în care un călugăr povestește, printre altele, și cum călătorii de ocazie făceau stricăciuni e excelentă. Călugărul spune acolo că prefera să-și petreacă iarna în peșteră, aproape 3 luni, decît să vină vara și zona să fie asaltată de turiști…

E cam ca și acum, cum ar veni…

A fost, presupun, o muncă asiduă aceea de a trece de la exprimările ușor arhaice (unele de secol XVIII chiar) la cele actuale. De fapt, fără să îi cunosc pe toți, se poate spune că efortul unei echipe cum este cea din jurul revistei România pitorească își arată acum roadele: e a cincea carte apărută într-un an și jumătate, și încă multe altele își așteaptă rândul în… sertar.

Mai multe amănunte despre această apariţie editorială puteți găsi pe site-ul Presa de Turism, aici.

Cei interesaţi îşi pot procura această carte comandând-o la adresa de e-mail: romania.pitoreasca.33@gmail.com

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +3 (from 3 votes)
3.314 citiri

Leave a Reply