Mihai Cioroianu – Galiani (1967-1999)

image01210 iulie 1999. O veste cade ca un trăsnet peste alpinismul românesc. Mihai Cioroianu, unul dintre cei mai buni cățărători ai acelor timpuri, a murit pe pantele muntelui K2 (8.611 m), al doilea vârf, ca înălțime, după Everest.

Urcase pe Nanga Parbat (8125 m) și pe Gasherbrum II (8.035 m), iar ascensiunea pe K2 venea ca o continuare firească pentru Mihai Cioroianu. Din păcate, pe la altitudinea de 5.700 m, o piatră s-a desprins din munte și l-a lovit în umăr. Ceea ce părea să fie doar o lovitură minoră i-a cauzat moartea, acolo, în poteca unde a fost lovit.

Acum, la 15 ani de la moartea lui, vă invit să citiți ceea ce a scris Marian Anghel despre Galiani (aici) și, dacă aveți ceva mai mult timp, să vedeți un documentar făcut cu prilejul expedițiilor din 1999 de pe K2 (aici), film în care putem vedea imaginea unui Galiani încrezător în viață și dornic s-o trăiască din plin.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +6 (from 8 votes)
5.268 citiri

2 comments to Mihai Cioroianu – Galiani (1967-1999)

 • Cioroianu Ioana

  Cioroianu Mihai nu a fost unul dintre cei mai buni alpinisti romani ci a fost cel mai bun alpinist roman si inca este , a fost cel mai ambitios om ! Mult respect pentru tati ,voi fi toata viata mea mandra de el !

  • Ela

   Draga Ioana,

   L-am cunoscut si eu pe tatal tau, ca multi alti alpinisti de altfel, si am avut privilegiul sa il am cap de coarda in citeva trasee din Costila. Adi este un alpinist desavirsit,un om cu un caracter exceptional si cu o inima de aur. Pur si simplu nu pot vorbi de el la timpul trecut caci din momentul in care un om ca el iti incruciseaza destinul, viata ta ia alta dimensiune. Sint impresionata de cuvintele tale pentru tatal tau si iti doresc sa duci mai departe umanitatea, spiritul lui liber si adinca dragoste de munte. Multe impliniri, ai grija de tine si salutari mamei.

Leave a Reply