O nouă specie în flora României

planta 3Frumoasă activitate se desfăşoară în cadrul Societății Ornitologice Române. Un nou exemplu l-am găsit în comunicatul care urmează:

Flora României tocmai s-a îmbogățit cu o nouă specie. În timpul unei activități de inventariere a habitalelor în județul Constanța, biologul Mátis Attila de la Societatea Ornitologică Română a descoperit planta numită Orobanche pubescens, o premieră în flora țării noastre. Conform datelor recente, flora României cuprinde un număr impresionant de taxoni, peste 3.300 de specii şi peste 500 de subspecii.

Planta recent descoperită nu are o denumire populară în limba română, dar aparține genului de plante numite lupoaie sau verigel. Alte specii, asemănătoare cu lupoaia descoperită de biologul SOR, se numesc crăielici, floarea-untului, iarba untului, iarba vântului sau săgeata lui Dumnezeu. Această specie nu a mai fost semnalată niciodată în România, ea fiind o plantă specifică țărilor din bazinul mediteraneean (Grecia, Egipt, Libia, Siria), dar și celor balcanice (fosta Iugoslavia, Bulgaria). Planta 1„Planta trăiește în Bulgaria în habitate asemănătoare celor din sudul Dobrogei, deci este natural să apară și în Dobrogea, nu este introdusă și nu este o specie invazivă. Este probabil ca ea să fi existat dinainte, dar speciile din familia Orobanchaceae  sunt ușor de confundat, de aceea probabil că a fost omisă. Este probabil ca, pe viitor, să mai fie găsite și alte specii din aceeași familie”, a declarat biologul Mátis Attila.

Aceste plante nu au clorofilă, sunt holoparazite – paraziți totali (spre deosebire de vâsc, care este un semiparazit, dat fiind că el preia doar apă și minerale de la copacii pe care se atașează). Planta descoperită de Mátis Attila fură nutrienții de la specia gazdă prin organe speciale numite haustori – rădăcini adaptate să penetreze rădăcina gazdei și să transporte nutrienți și apă la lupoaie. Semințele ei sunt foarte mici și germinează numai în apropiere de rădăcina plantei gazdă. planta 4Specia descoperită de biologul de la SOR era atașată pe o altă plantă numită rușinătoare (Caucalis platycarpos).

Un exemplar din specia descoperită de Mátis Attila a fost preluat din habitat si dus la Herbarul Grădinii Botanice „Alexandru Borza” din Cluj Napoca. Acesta este cel mai mare herbar din țară, găzduiește peste 650.000 de file cu plante conservate din toate regiunile lumii.

Locația descoperirii este Rezervația Naturală Pădurea Dumbrăveni din județul Constanța, o arie protejată deosebită, care adăpostește habitate de silvostepă cu o biodiversitate foarte mare.

„Nu credeam ca în cariera mea de biolog să am ocazia unei asemenea descoperiri, mai ales că în secolul nostru au mai rămas puţine lucruri de descoperit, şi mă bucur că am reuşit acest lucru. Astfel de descoperiri dovedesc bogăția patrimoniului natural al României şi accentuează importanţa proiectelor de cercetare şi conservare în care noi, cei de la SOR ne implicăm activ”, mai spune biologul Mátis Attila.

Sursa foto: SOR
http://www.sor.ro/

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +4 (from 4 votes)
2.821 citiri

Leave a Reply