Diesel Events readuce jazz-ul în vieţile clujenilor

DIESEL-ClujInternationalJazzFestivalClujul, cândva un important centru al jazz-ului, se află în urma altor oraşe, care au dezvoltat evenimente de înaltă calitate pentru iubitorii muzicii de gen, aducând artişti importanţi din industrie şi familiarizând publicul cu noile ritmuri şi influenţe în jazz.

De câţiva ani încoace, s-a încercat revigorarea acestei sfere, nu suficient, însă, pentru a readuce jazz-ul în topul evenimentelor muzicale de bună calitate. De aceea, Diesel Events aduce, între 23-25 octombrie, prima ediţie a Cluj International Jazz Festival, un eveniment prin care ne dorim să reaprindem pasiunea melomanilor pentru jazz. Diesel Events aduce pe scena Casei de Cultură a Studenţilor trei reprezentanţi de marcă ai jazz-ului mondial: James Blood Ulhmer, Eli Degibri Quartet şi Chico Freeman Quartet.

Cluj International Jazz Festival se va deschide, în 23 octombrie, ora 19.00, cu spectacolul lui Eli Degibri, unul dintre cei mai versatili, agresiv-romantici muzicieni ai scenei de jazz. Compozitor şi aranjor, Eli Degibri a intrat în atenţia iubitorilor muzicii de gen după debutul său răsunător alături de geniul pianului Herbie Hancock şi trupa acestuia. Compoziţiile sale eclectice, multe dintre ele lucrate alături de clasicii jazz-ului Clark Terry, Jimmy Heath, Eric Reed şi Mingus Big Band, se regăsesc pe cele cinci albume înregistrate până acum, prin care saxofonistul israelian a reuşit să seteze standarde noi în muzică.
Din octombrie 2011, Degibri este succesorul basistului Avishai Cohen şi co-director artistic al Festivalului de Jazz de la Marea Roşie.
Aflat în plin turneu de promovare a noului său album “Twelve”, Eli Degibri vine, de această dată, la Cluj cu un spectacol ce va arunca în extaz publicul.

În cea de a doua zi a festivalului, de la ora 19.00, va urma o nouă sesiune de jazz susţinută de Chico Freeman, un poli-instrumentist, compozitor şi producător din Statele Unite, şi cvartetul său. Inovator în adevăratul sens al cuvântului, Chico Freeman îşi duce muzica spre universalitate, fiind concepută ca o combinaţie de ritmuri latine, afro-cubaneze, hip-hop şi jazz tradiţional. Deşi a colaborat de-a lungul timpului cu mulţi artişti de gen, a rămas fidel improvizaţiei şi inovaţiei, oferind în cadrul concertelor sale o libertate a ritmurilor, un mix muzical valabil atât pentru amatorii de jazz clasic, cât şi pentru iubitorii de experimente.

Cluj International Jazz Festival se va încheia, în 25 octombrie, cu un spectacol americano-danez, oferit de chitaristul, vocalistul şi compozitorul James Blood Ulmer, alături de Pierre Dørge şi New Jungle Orchestra.
Numit de criticul de muzică şi cofondatorul revistei Village Voice, Greg Tate, ca fiind „veriga ce lipsea între Jimi Hendrix şi Wes Montgomery, pe de o parte, şi P-Funk şi Mississippi Fred McDowell pe de altă parte”, James Blood Ulmer este artistul care amestecă în crearea compoziţiilor sale mai multe stiluri muzicale, o viziune diferită şi mult talent. La cei 70 de ani ai săi, muzicianul american se poate lăuda cu o serie de colaborări impresionante (Ornette Coleman, Rashied Ali, Larry Young, Joe Henderson, Paul Bley sau Arthur Blythe), şi cu titulatura de interpret lider al blues-ului. El aplică după bunul său plac fundamentele harmolodicii lui Ornette Coleman indiferent de genul muzical pentru care optează, de la rootsy Americana sau hyper funk la blues-urile comice inspirate de Hendrix sau rock.
Din 2012, James Blood Ulmer împarte cele mai importante scene ale lumii cu Pierre Dørge şi New Jungle Orchestra, declanşând frenezia publicului prin reprezentaţii de mare calitate muzicală.

Bazându-ne pe experienţa acumulată de-a lungul timpului şi feedback-ul primit de la public în urma concertelor susţinute de Al Di Meola, Mike Stern, Nigel Kennedy, Trilok Gurtu, Stanley Jordan şi Teodora Enache, Club des Belugas, Mircea Tiberian, Nicolae Simion şi mulţi alţii, avem convingerea că Diesel Events poate contribui la creşterea calităţii evenimentelor artistice din oraş prin prima ediţie a Cluj International Jazz Festival.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +1 (from 1 vote)
1.434 citiri

Leave a Reply