De la Köln – via New York – la Cluj. TRIO-ul FANTASM își lansează albumul într-un turneu european

Afis TrioFantast Cluj, 13 novTrei muzicieni de renume internațional – violonistul german Albrecht Maurer, pianistul american de origine română Lucian Ban și violistul american nominalizat la premiile Grammy, Mat Maneri – celebrează în această toamnă, printr-un turneu european, lansarea albumului lor FANTASM, produs de către Nemu Records.

Pe albumul Fantasm nimic nu sună asemeni unor viori obișnuite. Purtând în mod paradigmatic titlul unei compoziții a celebrului baterist Paul Motian cu care Maneri a cântat vreme de 6 ani, albumul celor trei relevă, prin improvizație și structură în același timp, ceva adânc din memoria noastră comună. Concentrat. Enjoyably disturbing”, spune criticul de jazz Hennig Bolte în textul de pe coperta albumului.

Concertul de lansare de la Cluj va avea loc la Muzeul Etnografic al Transilvaniei, în data de 13 noiembrie 2014, ora 20.00. Prețul unui bilet este 20 de lei și se poate achiziționa la intrarea în sala de spectacol. Pentru rezervări, vă rugăm să trimiteți un mesaj cu numele dumneavoastră și numărul de locuri dorit la adresa office.filarmonia@gmail.com .

Cei trei muzicieni au colaborat pentru prima oară în mult premiatul octet Enesco Re-Imagined, condus de pianistul Lucian Ban și contrabasistul american John Hebert, un proiect ce „re-imagina” muzica lui George Enescu din perspectiva jazz-ului contemporan. Prezentat în premieră mondială la Festivalul Enescu în 2009, cu un ansamblu ce cuprindea legende ale jazz-ului contemporan precum: Badal Roy (tabla), Gerald Cleaver (baterie), Tony Malaby (saxofoane), Ralph Alessi (trompeta), Enesco Re-Imagined a fost editat de cunoscuta casă Sunnyside Records din NYC și a câștigat nemumărate premii BEST OF 2013 din partea criticii și a presei de specialitate, bucurându-se în același timp de succes în întreaga lume. Proiectul a fost prezentat pe scene și în festivaluri celebre de ambele părți ale Atlanticului – de la Glenn Gould Hall în Toronto, la Royal Elizabeth Hall @ London Jazz Festival, de la Merkin Hall în NYC la Barcelona Jazz Festival, de la Strassbourg Jazz d’Or la Main Stage Theater în Chicago.

Chimia extraordinară dintre cei trei muzicieni a continuat cu duetul Lucian Ban & Mat Maneri înregistrând „Transylvanian Concert” pentru celebra casa ECM Records, un album ce va aduce consacrarea internațională pentru pianistul de origine română. Ulterior, turneele anuale în Germania cu violonistul Albrecht Maurer sub numele de Fantasm Trio au fost încununate de o serie de înregistrări în 2012 și 2103 la Köln Loft Studio. Albumul cu același nume este editat de prestigioasa casa Nemu Records din Germania.

De la jazz modern la muzică camerală contemporană, de la compoziții complet structurate la improvizații libere, Fantasm este expresia unui autentic globalism cultural de secol 21, un proiect ce reunește mai multe culturi într-o operă de artă unică. Cei trei muzicieni împart o curiozitate comună pentru noi forme de expresie muzicală – Fantasm este în același timp un album și un vehicul pentru această căutare.

Trio Fantasm se află între 10 și 25 noiembrie într-un turneu de lansare în Germania și România: București (10 Nov), Bistrița (12 Nov), Cluj (13 Nov), Alba Iulia (14 Nov), Timișoara Jazz & Blues (15 Nov), Magdeburg (17 Nov), Bruel (18 Nov), Köln (19 Nov), Munster (20 Nov), Köln (23 Nov).

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
2.242 citiri

Leave a Reply