Sînmărtean cel cu zece jocuri la națională

Sinmartean (stinga), alături de Keseru  Foto: stiridesport.ro

Sinmartean (stinga), alături de Keseru
Foto: stiridesport.ro

Trist fotbal trebuie să avem dacă Lucian Sînmărtean a ajuns, la 34 de ani, să aibă doar 10 jocuri la echipa națională. Ne amintim de una dintre declarațiile recente, de prin martie, cea a lui Victor Pițurcă: 

“Credeti ca daca nu l-am convocat pe Sanmartean cand era la Vaslui, a venit la Steaua, a jucat doua meciuri si acum il convoc?”

Așa precum Victor Pițurcă or fi gîndit și alți selecționeri, și alți conducători ai fotbalului românesc, și alți “specialiști”.

Dar spectatorii și fanii echipei naționale au avut mai întotdeauna o altă părere, una bazată pe evidențe ce nu pot fi tăgăduite: jucătorul acesta este un fotbalist veritabil, și nu de ieri ci de foartă multă vreme.

Ceea ce se întîmplă acum la echipa națională, momentul mai bun prin care trece aceasta, i se datorează în mare parte acestui jucător.

Nu facem comparații, că doar e un joc de echipă, dar una mică tot se impune, pentru că ne-am amintit de o declarație de-a lui Torje, una și mai recentă, din octombrie:

“Se vorbeşte prea mult de Sînmărtean. E un jucător bun, dar nu e normal ca peste tot să se scrie doar de Sînmărtean. Toţi am luptat pentru a cîştiga meciurile în care a jucat şi el. Nu e corect să ni se ia nouă din merite”

Așa e, în principiu, doar că dacă s-ar vorbi despre ultimul meci, cel cu Irlanda de Nord, cred că lui Sînmărtean i-au ieșit cel puțin două centrări perfecte din mai puține încercări decît cele care i-au trebuit lui Torje pentru a ridica o dată mingea mai sus de nivelul tibiilor adversarilor.

Selecționat în națională pentru prima dată în 2002, lui Sînmărtean i-au trebuit 12 ani ca să mai strîngă nouă convocări. Mi-e greu să cred că în acești 12 ani acest jucător n-a avut sclipiri care să-l recomande să joace mai des sub tricolor.

Altele or fi fost motivele neselecționării lui…

De-aceea și spun, și-o repet: trist fotbal trebuie să avem dacă Lucian Sînmărtean, la 34 de ani, are doar 10 meciuri la națională.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
649 citiri

Leave a Reply