Corespondență de la Australian Open, by Adi Szabo

O schemă a complexului Melbourne Park. În jumătatea dreaptă, terenurile federației

O schemă a complexului Melbourne Park. În jumătatea dreaptă, terenurile federației

Legătura cu Adrian Szabo, antrenorul clujean care îl însoțește la Australian Open pe Marius Copil înseamnă pentru noi și altceva decît relatarea de la fața locului a evenimentului sportiv propriu-zis. Avem astfel privilegiul de a afla și alte lucruri, unele care țin și de atmosfera din jurul tenisului în Australia. Azi, vă ofer o comparație pe care Adi Szabo o face între turneul de la Brisbane (primul din aventura australiană a lui Marius Copil) și Australian Open, turneul major la care Marius s-a calificat pe tabloul principal. 

Iată ce ne spune antrenorul clujean:
“La Brisbane toată lumea era mult mai relaxată (mă refer la jucători şi organizatori), erai ca intr-o “familie”. Vestiarul era comun pentru toți jucătorii, terenuri de antrenament când vroiai, chiar și pe central, transport oricând, securitatea doar dacă aveai nevoie, în rest te puteai plimba printre spectatori, doar 2 hoteluri oficiale. Cu siguranță contează şi mărimea tablourilor. 

Și o poză făcută de Adi Szabo, cu complexul de la Melbourne

Și o poză făcută de Adi Szabo, cu complexul de la Melbourne

La Melbourne totul este diferit. Aici vestiarele sunt altfel amenajat pentru cei din calificări față de cei de pe tablou (aici sunt “cam 3 familii”, calificanți, cei de pe tablou şi top 8-10 ). Pe terenurile centrale au acces doar cei de top, teren de antrenament primești doar 1 oră pe zi și în cel mai fericit caz pe terenurile de la turneu. Dacă ești în calificări te antrenezi la federație (adică pe terenurile din jumătatea dreaptă a complexului, așa cum se văd în macheta atașată). Mingi la fel, doar 1 cutie de jucător (bineînțeles că e justificat având în vedere că sunt 128 în Q şi 128 pe tablou M+F), cei de la securitate te verifică din 10 în 10 metri, hoteluri oficiale sunt vreo 5-6. Am vorbit cu şoferul care ne-a adus de la aeroport la hotel şi ne-a zis că sunt 200 de mașini oficiale plus autobus din 20 în 20 de minute la hotelul la care stăm noi. Tot de la el am aflat că sunt 300 de voluntari care ajută (transport, terenuri,acreditări, vestiare, restaurant etc), aleși din 500 de doritori de a fi voluntari. Din punctul meu de vedere e o “mică fabrică”acest Grand Slam.


Să-ți descriu puțin Melbourne Park: are cele trei arene principale care se pot acoperi + 2 terenuri centrale cred eu cu o capacitate de 2-3 mii de spectatori, 20 de terenuri de hard+4 acoperite, de antrenament. Acestea sunt unde se joacă turneul și tot în Melbourne Park se află federația lor de tenis cu 5 terenuri de hard +6 în sală + 8 de zgură. Şi vis a vis de complexul de tenis tenis se află un stadion de 110 mii de locuri pentru cricket+ cel de fotbal pe care se joacă acum Cupa Asiei şi un stadion de fotbal australian. 
Investițiile se ridică probabil la câteva sute de milioane de dolari,  bani care vin din câte am înțeles de la guvern şi de la an la an, spun jucătorii, condițiile sunt îmbunătățite”. 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +1 (from 1 vote)
1.101 citiri

Leave a Reply