Andrei Pavel: “Prezența președintelui Klaus Iohannis la meci ne-ar onora”

Pavel, Copil, Mergea, Tecău și Ungur.  Foto: doartenis.ro

Pavel, Copil, Mergea, Tecău și Ungur.
Foto: doartenis.ro

Căpitanul nejucător de Cupa Davis, Andrei Pavel, a vorbit despre provocarea de săptămîna viitoare de la Sibiu, meciul din compania naționalei Israelului din primul tur al Grupei I Euro-Africane. Pavel este încrezător în șansele de calificare a României, considerînd că adversarii “stau” cam într-un singur jucător, Dudi Sela, pe care îl cunoaște foarte bine. Anunțata prezență în tribune a președintelui Klaus Iohannis ar avea darul de a motiva o dată în plus echipe noastră, a opinat Andrei Pavel. 

-Andrei, cît de important este meciul cu Israelul?

-În contextul în care tenisul românesc, și mă refer acum la prezența sub tricolor, a creat o stare atît de frumoasă la fete, la Galați, cu Spania, trebuie să ne ridicăm și noi la acest nivel. Vrem să facem la Sibiu o bună propagandă pentru acest sport, să facem o sală plină și să onorăm cum se cuvine un asemenea moment. Din cîte am auzit e posibil să fim încurajați și de președintele țării, ceea ce ne-ar onora și ne-ar motiva suplimentar, desigur. Și să-ți spun ceva: și eu rezonez într-un fel special cu Sibiul. Aici am jucat ultimul meci de Cupa Davis, cel cu Franța…

-Cum arată echipa noastră, cum îi simți pe jucători?

-Sigur, după rezultatele fenomenale din ultima vreme ale “dubliștilor noștri”, Horia Tecău și Florin Mergea, se poate spune că avem un mare atu în orice întîlnire. După calculele mele Tecău și Rojer sînt în 2015 pe locul 2 în lume iar Mergea și Inglot pe 4. Sînt evidențe care dau măsura valorii dublului Tecău-Mergea pentru România. La simplu, în pofida unei linii de clasament care nu ni-i arată pe Marius Copil și pe Adrian Ungur în prima sută de jucători din ATP, despre amîndoi se poate spune că sînt pe o pantă ascendentă: Copil a jucat Australian Open, pentru prima dată în viața sa pe tabloul principal (apoi a fost foarte aproape de alte tablouri, pierzînd în ultimul tur calificativ de două ori)  iar Adi Ungur rămîne și el același jucător pe care ne putem baza.

-Cum ai ținut legătura cu ei?

-Cînd ei sînt plecați la turnee desigur că fiecare are staff-ul său, dar îi urmăresc, se poate întîmpla asta chiar la fața locului. În rest vorbesc cu ei și cred că foarte mult contează faptul că sîntem și buni amici, cu toții. Dar uite, în ceea ce-l privește pe Marius Copil, m-am bucurat că l-am putut antrena înainte de Australian Open și chiar și după aceea ne-am văzut, de ambele dăți la Cluj. Se știe că eu am stat mai mult la Cluj, ocupîndu-mă de elevul meu, Patrick Ciorcilă, iar Copil a venit acolo, la Winners Tennis Cluj și înainte și după Australian Open și am efectuat cîteva antrenamente intense. Iar acum, cînd vorbim noi, tocmai m-am întors de la un antrenament cu Ungur și cu Copil, sîntem la București și îi așteptăm să sosească și pe Tecău și Mergea.

-Ai în plan să-i determini pe Tecău și Mergea să joace împreună și în turneele ATP?

-Ambii au ajuns la maturitatea deplină, au 30 de ani, e greu ca eu sau altcineva să le mai poată dirija cariera. Sigur, ca orice român, aș fi bucuros să se întîmple așa ceva dar asta rămîne decizia lor.

-Ce știi despre Israel?

-Îl știu foarte bine pe Dudi Sela, care e jucătorul lor numărul 1. Chiar dacă nu are date fizice extraordinare, este un sportiv rutinat, imprevizibil și cu rezultate foarte bune în Cupa Davis. Avem un pic de noroc pentru că jucătorul lor numărul 2 s-a accidentat și chiar și unul dintre dubliști, Ram, a declarat că nu vine la Cupa Davis, acesta formînd împreună cu Erlich un cuplu bun în circuit…Așa că se poate spune că echipa lor ar sta oarecum doar în Dudi Sela, dar asta nu înseamnă că nu ne respectăm adversarul și că nu vom trata cu atenție meciul.

-Pe cine mai aduci în anturajul echipei?

-Dacă la București am putut aduce 6 jucători care să intre în anturajul echipei naționale, de data aceasta vor fi doar doi, Cornea și Dima. Nu de alta, dar aici fiind vorba despre un singur teren, ar fi greu ca să poate schimba mingi, la antrenamente, mai mulți jucători, mai cu seamă că sala trebuie împărțită și cu cei din Israel. Cornea fiind sibian probabil că asta îl va încuraja și pe el dar va putea crea un val de simpatie și în rîndul localnicilor.

-Te gîndești, din cîte se pare, la următorul tur…

-Da, așa e normal. Am juca împotriva Sloveniei sau Slovaciei. Știm că dacă ar fi Slovacia am juca acasă, nu știu cum e în cazul Sloveniei, pentru că aici, conform regulilor Cupei Davis, probabil că se va trage la sorți locul de desfășurare. Și ne gîndim chiar la un pas mai departe, dar mai bine să le luăm pe rînd…Vreau să fie un climat bun, să uităm de animozitățile din trecut și să mergem înainte.

-Înainte înseamnă și viitor. Cum îl vezi, din punctul de vedere al celor care vin din urmă?

-Sigur că aici e greu să mă pronunț, pentru că situația nu e ca la feminin, acolo unde avem un nucleu ceva mai numeros și tototdată mai valoros. Dar misiunea mea este să antrenez ceea ce are mai bun în acest moment România și mă bucur că băieții din lot sînt cu toții sănătoși și în formă. Sigur că mă preocupă viitorul, dar aici trebuie să fie un efort concertat, din care nu mă exclud, ci din contră.

-Care e programul imediat următor?

-Știu că Israelul ajunge duminică în jurul prînzului și că suprafața de joc va fi gata tot mîine, dar seara. Îi aștept pe Mergea și pe Tecău și după aceea începem antrenamentele zilnice. Intrăm în linie dreaptă iar de vineri pînă duminică vom juca și sper să o facem cu tribunele pline. Sibiul e un oraș frumos iar noi ne vom strădui să le prilejuim și localnicilor și celor care îl vor vizita cu această ocazie, un motiv de bucurie.

 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +1 (from 1 vote)
5.838 citiri

1 comment to Andrei Pavel: “Prezența președintelui Klaus Iohannis la meci ne-ar onora”

Leave a Reply