Printre figurile Clujului s-a numărat și Paszuly

Bineînțeles că Lulu le-a luat fața tuturor, dar Clujul a mai avut “figuri” din acestea “celebre”. Frizerul meu mi-a amintit acum cîteva zile de Paszuly (o poreclă, desigur), un tip care a murit acum cîțiva ani, dar un ins care și-a făcut veacul multă vreme prin centrul Clujului, avînd și un anumit…renume. 

Vremurile lui de glorie s-ar fi consumat prin anii 70, cînd aborda turiștii străini, mai ales pe cei nemți, propunîndu-le să le vîndă mai ușor lucrurile pe care aceștia le aduceau pentru comercializare în Cluj. Omul știa germana și reușea să îi convingă. Din acest mic șperț, Paszuly reușea să trăiască foarte bine, adăugîndu-și un pic de…”tva” peste prețul pe care îl cereau nemții.

Pe chestia asta se mai alegea și cu cîte un pachet de țigări străine (ceea ce însemna mult pe vremea aceea) și chiar și cu cîte un pic de valută (chestie pentru care ar fi dat și cu…subsemnatul).

Important era că astfel se dădea și el…important, vorbind nemțește inclusiv prin frizeria de la Conti, așa, la impresionare. Și nu numai la frizeria de la Conti, ci și la restaurantul de acolo. Sau de la Napoca sau de la Pescarul sau de la Belvedere…

Frizerul meu îmi spunea că Paszuly a locuit și în Piața Păcii, în blocul de deasupra lui Croco, cu mama lui. Mamă care ar fi fost fruntașă în producție. Atît de fruntașă încît, spune frizerul meu, ar fi primit un televizor drept premiu. Bine, cică nu s-ar fi bucurat de premiu decît cîteva ore pentru că lipsind puțin de acasă, Paszuly ar fi vîndut rapid televizorul prin centru…

Timpul a trecut și Paszuly s-a mai…cojit.

Aura de mare…descurcăreț s-a mai dus și a ajuns doar o amintire a celui care a fost.

A dus-o greu și doar cei mai trecuți își aminteau de “cocoșul” ce-a fost în tinerețe.

Apoi s-a dus de tot, a murit.

Povestea lui o mai știu cîțiva, puțini. Eu unul n-o știu (doar frînturile astea pe care le-am auzit de le frizer), dar mi-l amintesc pe om.

Era o figură.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +1 (from 1 vote)
2.414 citiri

Leave a Reply