Turneul de la Cincinnati, scurtă istorie cu români

foto: stiridesport.ro

foto: stiridesport.ro

Turneul de la Cincinnati, cu premii de 4.5 milioane de dolari îi are anul acesta printre protagoniști pe Horia Tecău și pe Florin Mergea, în proba de dublu. Tecău are amintiri dintre cele mai frumoase aici, pentru că a cîștigat în 2012 finala, alături de suedezul Lindstedt. În timp, la Cincinnati au avut povești interesante și Țiriac și Năstase. 

În proba de dublu, în 1970, cuplul Năstase-Țiriac avea să cîștige titlul. Ei au cîștigat în fața unui dublu celebru în epocă format din neo-zeelandezii Bob Hewitt și Frew McMillan, de fapt favoriții numărul unu de atunci. Pe acel tablou mai erau nume sonore precum cele ale lui Vilas, Kodes, Gorman sau Stan Smith. Năstase a mai cîștigat un titlu la dublu, în 1979, dar cu Brian Godfried (SUA), într-o finală cu Bob Lutz și Stan Smith.

Același Năstase s-a impus și în proba de simplu, în 1973 (anul în care a devenit numărul unu mondial, pe 23 august), cu 5-7, 6-3, 6-4 într-o finală cu celebrul Manuel Orantes. Pe tablou mai erau, printre alții,  Connors, Vilas, Bertolucci, Roscoe Tanner, Raul Ramirez dar și Ion Țiriac.

Revenind la proba de dublu din acest an, Tecău și Rojer sînt favoriții 3 iar Mergea și Bopanna sînt favoriții numărul 5. Niciunul dintre ei nu joacă în primul tur, fiind calificați direct în manșa secundă.

La feminin, Irina Begu a învins-o pe Alize Cornet cu 6-4, 6-4 și s-a calificat în turul al doilea, acolo unde este și Simona Halep (calificată direct). Anul trecut Halep a ajuns pînă în sferturi, eliminată fiind de către Sharapova.

Ca o curiozitate, în ultimii 11 ani titlul la Cincinnati a fost cîștigat de către…11 jucătoare (S. Williams, Azarenka, Na Li, Sharapova, Clijsters, Jankovic, Petrova, Chakvetadze, Zvonareva, Schnyder și Davenport).

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +2 (from 2 votes)
1.858 citiri

Leave a Reply