Adrian Szabo : “A fost un an extraordinar pentru cariera mea de antrenor”

 

Adrian Szabo, împreună cu Marius Copil.

Adrian Szabo, împreună cu Marius Copil.

Antrenorul clujean Adrian Szabo (Winners Tennis Club) a avut o experiență nouă în anul care tocmai se încheie: l-a pregătit și însoțit în turneele ATP pe cel mai bine clasat jucător român al momentului, pe Marius Copil. Chiar dacă cei doi au încheiat colaborarea, aceasta nu s-a produs cu “seisme” iar Szabo rememorează cu plăcere file din acest sezon.

Marius Copil este în acest moment pe locul 165 ATP, cu 4 locuri mai sus decît al doilea român din ierarhia mondială, Adrian Ungur. El a fost singurul român care a jucat în acest an la turnee de Grand Slam, la simplu,  și la cei 25 de ani are tot timpul să ajungă în primii 100 din lume. Arădeni amîndoi, Szabo și Copil se cunoșteau bine înaintea acestei colaborări care a început încă din finalul anului 2014. “Totul a început anul trecut,  în luna septembrie, odată cu venirea lui Andrei Pavel la Winners Tennis Club, unde l-a pregătit pe Patrick Ciorcilă. S-a potrivit să încep o colaborare  importantă pentru mine,  cu Andrei Pavel, am făcut echipă împreună. Eu vorbisem cu Marius Copil, știam că își caută antrenor și i-am propus o colaborare în 4 (Andrei, Patrick, Marius și cu mine).Toată lumea a fost de acord și eu am crezut foarte mult în acest format (apoi în turneele de pe Tours am văzut că funcționează foarte bine astfel de colaborări), spune Adrian Szabo.

Despre venirea lui Marius Copil la Cluj, Szabo își amintește: “După cantonamentul lui Marius din luna noiembrie 2014 el  a venit la Cluj și am început prima săptămână de antrenamente (Andrei fiind plecat în America la familie ). Apoi a urmat încă o  săptămână de antrenamente, de data aceasta în 4, împreună cu Andrei și Patrick. În aceste 2 săptămâni s-a restabilit relația de antrenor – jucător. Spun de această relație nouă, pentru că de fapt noi ne știam de foartă multă vreme, ca prieteni, după ce am mai colaborat la începutul carierei sale de jucător. După aceste două săptămîni petrecute împreună m-a întrebat dacă sînt disponibil să îl însoțesc în circuitul de turnee din Australia. Am găsit înțelegere la club, la Winners, și, în consecință, am fost de acord”, își amintește Szabo cum a început colaborarea cu Copil.

szabo unu bDin fericire, în Australia Marius Copil a avut rezultate încurajatoare, prima sa calificare pe un tablou de Grand Slam și chiar mai mult, atingerea turului secund. Pe locul 194 atunci, Marius reușea un meci excelent în manșa secundă, 2 ore și 16 minute pe teren într-un meci pierdut în fața campionului en-titre, Stanislas Wawrinka, 6-7, 6-7, 3-6. În primul tur românul îl învisese pe numărul 43 mondial, spaniolul Pablo Andujar.

“După Australian Open Marius mi-a propus să extindem colaborarea și pentru turneele care urmează în acel an, astfel încît pînă în septembrie 2015 l-am însoțit în calitate de antrenor la toate întîlnirile sale din circuitul profesionist”, spune Szabo.

Despre contactul cu lumea tenisului mare, Adrian Szabo și-a amintit un moment: “Dintre marile turnee am fost cel mai impresionant de cel de la Brisbane – Australia, un turneu foarte bine organizat, cu niște oameni incredibili și cu spectatori educați pentru sport. Bineînțeles că toate cele 4 turnee de Grand Slam sunt unice și au farmecul lor, dar amintirea acelui Brisbane-Australia m-a marcat și țin minte parcă ar fi fost ieri toată atmosfera de acolo”.

Despre jucătorii din circuit Szabo spune: “La acel nivel, profesionismul este în stare pură. Jucătorii muncesc foarte mult, le este greu, sînt  implicați și focusați, din toate punctele de vedere. ”

Și, totuși, cei doi au încetat colaborarea. Despre acest episod, Adrian Szabo a declarat: “Între noi tot timpul a fost o relație de respect reciproc și amândoi am simțit că am ajuns la un moment în care ar trebui să încetăm colaborarea. Asta s-a întîmplat în septembrie, după US Open.

Adi, împreună cu fiica sa, Briana

Adi, împreună cu fiica sa, Briana

Bineînțeles că relația de prietenie va continua, a fost și una din dorințele lui. ceea ce mă bucură foarte mult pentru că pentru mine doar asta rămâne, restul lucrurilor sunt trecătoare în viață. Și chiar așa se întîmplă, relația continuă, vorbim la telefon, inclusiv despre planurile lui de viitor, despre programul său din 2016. Îi țin pumnii și îi doresc mult succes în continuare. Pentru mine a fost un an extraordinar”, spune Szabo.

Despre activitatea sa din prezent, Adrian Szabo este foarte mulțumit: “Acum îmi continui activitatea de antrenor și manager la Winners Tennis Club (unde încercăm împreună cu echipa de antrenori să creștem viitori jucători,  printre care se numără și fetița mea Briana). Trebuie să fac o mențiune specială și să le mulțumesc tuturor celor  din acest club pentru susținerea lor în acest episod al carierei mele de antrenor, pentru felul în care au reacționat și mi-au facilitat accesul alături de Marius Copil la marile competiții internaționale, ceea ce reprezintă foarte mult pentru experiența oricărui antrenor.”

Marius Copil, principalele borne din 2015:
-turul 2 la Australian Open după prima calificare la un Grand Slam pe tabloul principal – turul 3 în calificări la Roland – Garros
-primul titlu ATP,  chiar dacă a fost la dublu, la  Romania Open – București, alături de Adrian Ungur.
Un an cu oscilații în clasamentul ATP, dar până la urmă destul de bun având în vedere că a început anul 2015 pe locul 202 și a încheiat pe locul 165. Sigur că rămâne regretul că nu a reușit accederea în prima sută a clasamentului ATP, dar acest obiectiv rămîne în picioare.
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +1 (from 1 vote)
1.950 citiri

Leave a Reply