Clujeni de-ai noștri. Paul Cristian Cordoș, omul care umblă cu sîrme, nu cu sfori

Art Bending mi-a făcut o lucrare pentru cuibul de bufnițe: se cheamă Owl Corner. Foto: Adrian Cosma

Art Bending mi-a făcut o lucrare pentru cuibul de bufnițe: se cheamă Owl Corner. Foto: Adrian Cosma

După succesul național și internațional al rubricii “Clujul bătut la pas” avem o alta,  de data aceasta cu oameni, nu cu case. Se cheamă “Clujeni de-ai noștri” iar ideea e asta: să vi-i arătăm așa cum sînt ei percepuți, fără să-i întrebăm nimic, fără să-i intervievăm, fără să le povestim viața, pentru că nu-i sigur vă vor să și-o povestească. E vorba despre oameni cu care ești obișnuit să te intersectezi, poate, dar cărora nu le-ai acordat timp. Aici ne putem face timp, nu mult, dar destul cît să vi-i prezentăm pe acești clujeni de-ai noștri.

Azi vi-l prezint pe Paul Cristian Cordoș, adică pe Art Bending,  un artist, un om care pretinde că sîrma are suflet. 

Pe acest om l-a descoperit Sonia Nechifor, cea care are un fler deosebit pentru așa ceva. La ea la birou l-am întîlnit prima dată, acum vreo 6 ani, și mi-a fost și mie simpatic din prima. Nu știu cum să vă zic, dar uitați-vă și voi la căutătura lui, nu-i așa că arată a om bun? Apoi l-am tot întîlnit. Cel mai des la acțiunile Scenei Urbane (proiectul coordonat de către Daniela Maier), despre care știți că am o părere foarte bună (și despre proiect și despre Daniela Maier, practic…).

Pe atunci nu era celebru ca acum, dar celebritatea asta și-a cîștigat-o frumos,  zîmbind și muncind, muncind și zîmbind. Și, peste toate, lucrările lui din sîrmă sînt chiar ingenioase, ca și proiectul în sine, unul inedit, novator, interesant, chiar captivant.

Colțul bufnițelor fără frontiere. Foto: fotograful slab de la Clujul bătut la pas.

Colțul bufnițelor fără frontiere.
Foto: fotograful slab de la Clujul bătut la pas.

Omul ăsta poate face din sîrmă absolut orice.

Săptămîna trecută, cînd ne-am văzut, mi-a arătat că face chiar și portrete. Și nu orice fel de portrete, ci unele dintr-un singur fir. Asta înseamnă că le face dintr-una, fără să atașeze piese, adică fără să le sudeze (lipească). Mi se pare fabulos.

Dar e mai simplu să intrați la el pe site, cei care nu-l știți, și vă lămuriți cu cîtă lume a lucrat și ce știe să facă, aici. , pe artbending.ro.

Gîndiți-vă că sîrmele lui au ajuns în Franta, Germania, Belgia, Marea Britanie, S.U.A. si  Japonia. Adică nu numai că au ajuns, ci au fost solicitate și cumpărate de către clienții de acolo. Iar la Viena, la celebrul tîrg, Art Bending e prezent cu lucrări…

Bine, să vedeți cum funcționează, că e simplu: îi spuneți ce vreți și el face. Așa am procedat eu, cînd l-am rugat să-mi scrie din sîrmă cuvintele Owl Corner. Îmi trebuiau literele astea, așezate în ordinea asta, ca să descrie colțul bufnițelor, care se înmulțesc într-un ritm amețitor la mine pe balcon. Comanzi, aștepți puțin, plătești și primești sîrma. Simplu, rapid și eficient.

Totuși, la cum îi crește cota de la o zi la alta, eu zic să vă grăbiți să-l căutați, pînă mai are timp. Că doar asta poate fi problema lui de-acum înainte, lipsa de timp. Pentru că, să fim serioși, alte lipsuri nu prea pare să aibă acest clujean de-al nostru.

Un om fain, un domn cu care îți face plăcere să te întîlnești.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +1 (from 1 vote)
2.694 citiri

Leave a Reply