Ati fost la Toto Cutugno? Bine, dar am o rugaminte…

In mod normal ma bucur cand se vorbeste bine despre ceva legat de tara mea. Fiind departe de Italia, va dati seama ca asta se intampla cu si mai multa intensitate. Ca e vorba de un fotbalist, un tenisman sau un artist nu conteaza.  Din punctul asta de vedere cele mai mare emotii le-am trait in seara aceea in care Flavia Pennetta si Roberta Vinci au ajuns amandoua in finala de la Flushing Meadows. Primeam mesaje si telefoane de felicitare din partea prietenilor romani, si am ajuns sa am lacrimi.

In schimb, nu se intampla asa cand e vorba de Toto Cutugno, si incerc sa va explic de ce.

In primul rand, clarific ca nu am nimic impotriva lui, ca persoana. Mie nu mi-a facut nici un rau si nu cred ca o sa aiba ocazia sa imi faca vreodata.

Dar, ceea ce-mi provoaca durere adevarata, este cand aud sau citesc ca Toto Cutugno este “unu din cei mai mari artisti italieni”.

Va rog frumos! Asta il consider un blestem despre muzica italiana.

Aproximativ aceeasi durere simteam cand auzeam ca cineva avea curaj sa spuna ca Ranocchia este unu dintre cei mai buni fotbalisti italiani si ca reprezinta viitorul pentru Inter (dupa ce a facut Inter sa piarda cel putin 10 puncte pe fiecare sezon, s-au hotarat in sfarsit sa il vanda. Buna dimineata!).

Cineva ar putea sa imi spuna ca muzica este subiectiva si ca la fiecare ii place ce vrea.

Da si nu.Nu este chiar asa. Adica, nu am nimic impotriva daca va place. Dar cine cunoaste un pic de muzica stie foarte bine ca pentru a crea o melodie exista cateva acorduri care deja stau bine impreuna. Le folosesti pe acelea, si usor scoti o melodie care intra imediat in ureche fara probleme. Nu trebuie nici o abilitate.

Daca va uitati la partiturile cu melodiile lui Toto Cutugno o sa descoperiti ca majoritatea sunt facute asa.

Din motivul asta mi se revolta stomacul cand aud de el ca in Romania este considerat mare artist.

Nu pot sa percep asta ca si un compliment fata de cineva din tara mea, si din contra privesc asta ca pe o lipsa de respect si o injustitie fata de cei multi artisti adevarati pe care Italia i-a produs. Mentionez cativa dintre ei, care fata de Cutugno sunt cel putin de doua categorii mai sus: Vasco Rossi, Lucio Dalla, Pino Daniele, Renato Zero, Antonello Venditti, Elisa, Samuele Bersani, Enrico Ruggeri, Franco Battiato, Francesco De Gregori, Max Pezzali, Fiorella Mannoia, Zucchero, Gino Paoli, Claudio Baglioni, Edoardo Bennato. Andrea Bocelli, etc etc etc….

Va garantez ca nu ii am scris pe toti. As fi putut sa mai scriu multi.

Sincer cred ca stiu unde e problema de baza.  Problema este ca in ani ’60 muzica italiana s-a facut cunoscuta in lumea prin anumite modele de cantareti care se cheama Gianni Morandi, Ricchi e Poveri, Albano E Romina , Rita Pavone…

Asta a produs un fel de marca, dar mai bine sa i spunem o pata, care a creat o anumita perceptia despre ce este muzica italiana,  care inca nu s-a schimbat. Prelungirea de la cantareti de mai sus este chiar Toto Cutugno, si in cel mai bun caz, Eros Ramazzotti si Laura Pausini. In cel mai prost Nino D’Angelo (nu place nici in orasul lui, dar cred ca nici in familia lui).

Visul meu ar fi sa se treaca de la imaginea asta derutanta despre muzica din tara mea. Ma gandesc daca am putea reusi sa organizam la Cluj un concert de muzica italiana adevarata. Domnul Ovidiu Blag, aveti vreo idee in privinta asta?

Daca nu, nu am oricum nimic impotriva daca va place Cutugno , vreti sa il ascultati in continuare si sa mai mergeti la Polivalenta daca mai vine. Dar rugamintea mea este, daca se poate, sa nu mai vorbiti de el ca de un fel de Numarul 1 in Italia, unde nu a fost nici odata privit asa, si unde de mult s-au pierdut urmele lui. Multumesc frumos.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +2 (from 2 votes)
4.131 citiri

1 comment to Ati fost la Toto Cutugno? Bine, dar am o rugaminte…

  • Va place sau nu Toto Cutugno a fost, este si va ramane un mare cantautor italian ale carui melodii sunt interpretate in intreaga lume de sute de cantareti mai mult sau mai putin cunoscuti. Acele partituri de care ziceti sunt considerate originale de catre cei din lumea muzicii internationale. Din punct de vedere vocal, nu se ridica la nivelul lui Al Bano, dar are o voce deosebita si placuta, iar ca si compozitor…am spus mai sus. Italienii nu il plac din alte motive: e cam certat cu presa ca nu le da subiecte, muli considera ca il copiaza pe Celentano in conditiile in care Toto Cutugno a compus 13 melodii pentru Adriano Celentano, si nu in ultimul rand, italienii il urasc pentru ca a avut succes in alte tari si a facut ceva bani din concerte si din vanzarea albumelor si a drepturilor de autor pentru melodiile scrise de el. Unele au cunoscut de-a lungul timpului zeci si chiar sute de variante, fiind interpretate in aproape toate limbile lumii.

Leave a Reply