Maramureșul turistic – kilometrul zero al Europei

IMG_9666La recenta ediție de primăvară a Târgului de turism al României – TTR – de la Romexpo, standul Maramureșului a fost unul  din cele mai vizibile, mai ofertante, mai… exotice şi, implicit, mai „asaltate” (de mii de vizitatori, până la final), inclusiv de numeroși operatori turistici români sau străini. Cele 3 Grații maramureșene – Talida Kozma, șefa Biroului de Turism și Promovare din cadrul Consiliului Județean Maramureș, colega sa, Karin Lachner, coordonatoarea Centrului de Informare și Promovare Turistică Baia Sprie şi Puşa Jakab, managerul firmei Kristakis Travel Baia Mare (alături de întreaga echipă a standului, desigur) s-au dovedit a fi zi-lumină nu doar gazde desăvârșite, ci şi ghizi ad-hoc, profesori de geografie, istorie şi folclor maramureșean şi nici pe departe n-am epuizat polimorfismul lor neostoit.

Talida Kozma și Karin Lachner

Firesc, am invitat-o pe Talida Kozma, şefa standului, secondată competent de celelalte două interlocutoare să ne explice, să ne descrie pe larg această participare remarcabilă… ultramagnetică.

Acolo unde e Maramureșul, e tradiţie, e ospitalitate, e muzică de calitate şi sunt bucate alese, precizează amabil Talida Kozma, aflată de puțin timp în onoranta, dar şi complexa, funcție. Acestea sunt doar câteva dintre elementele cu care standul Maramureșul a atras vizitatorii, i-a impresionat şi i-a bucurat pe toţi cei care i-au trecut pragul la Târgul de Turism al României de la Romexpo.

Amenajat sub forma unui interior de casă tradițională, standul nostru a fost primul vizitat de delegațiile oficiale prezente la deschiderea festivă a manifestării. Conform tradiției, oaspeții au fost întâmpinați cu pâine și sare și au fost invitați să guste din horinca noastră. N-au lipsit nici muzica și dansul, elemente care au constituit unul dintre cele mai importante puncte de atracție pentru turiștii de la de la Romexpo.

IMG_9756Standul ne-a fost vizitat de numeroase personalități importante ale vieţii publice din România, de oameni care pot fi oricând promotori importanţi ai valorilor Maramureșului, dar şi de ambasadori ai altor ţări acreditați în România. Naistul Nicolae Voiculeţ – ambasador al turismului românesc – a susţinut un recital în faţa standului Maramureșului, fiind acompaniat de taragotistul Dumitru Dobrican, în timp ce artiștii Ansamblului Folcloric Naţional Transilvania au dansat împreună cu vizitatorii. Prezent zi de zi la târg, meșterul popular Vasile Şuşca a făcut spectaculoase demonstrații de confecționare de măști populare. Printre vizitatorii care au apreciat prezenţa Maramureșului la târg s-au numărat: Ilie Năstase, Maria Grapini, Cătălin Botezatu, Ovidiu Lipan Țăndărică, miniștri secretari de stat din cadrul Ministerului Economiei, șefi ai reprezentanțelor internaționale ai ANT. În fiecare an, la această manifestare participă peste 20.000 de vizitatori. Câteva mii dintre aceştia au trecut şi pragul standului Maramureșului, fiind încântați atât de amenajarea lui, cât și de varietatea și numărul mare de materiale de promovare distribuite.

În concluzie, participarea la această ediție a Târgului de Turism al României a fost extrem de fructuoasă, mulți vizitatori exprimându-și dorința de a veni sau reveni în județul nostru în acest an, de a ne cunoaște tradițiile și obiceiurile.

Emil Stanciu: Cum ați prezenta bogata ofertă turistică a Maramureșului, cu particularitățile sale unice, inconfundabile?

Talida Kozma: Județul Maramureș este situat în nord-vestul țării, în Transilvania, aproape de punctul geografic care reprezintă inima Europei. Este un ținut al „lemnului sacru”, al legendelor, al peisajelor impresionante, al tradițiilor străvechi și al bogățiilor pământului. Maramureșul a fost și rămâne unul dintre cele mai ofertante județe din punct de vedere turistic din România. Ne mândrim cu o mare diversitate naturală și culturală și cu o istorie bogată. În județul nostru se pot practica numeroase tipuri de turism: turismul de aventură, ecoturismul, turismul rural, cel cultural, istoric, turismul religios, cel gastronomic, turismul balnear, turismul de recreere și bineînțeles turismul tematic (fotografie, fotosafari, moștenire multiculturală etc)… (Emil Stanciu, Mihai Vasile)

Citiți aici continuarea articolului

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +2 (from 2 votes)
2.396 citiri

Leave a Reply