O trecere în revistă a celor opt calificate în sferturi

Foto: www.uefa.com Echipa Islandei, cu Sigurosson si Arnason (dreapta) in prim-plan

Foto: www.uefa.com
Echipa Islandei, cu Sigurosson si Arnason (dreapta) in prim-plan

După victoria de ieri a Islandei în fața Angliei, 2-1, s-a completat tabloul sferturilor de finală de la Euro. Să vedem programul și cîteva date despre cele 8 echipe. 

Programul sferturilor de finală este următorul:

Polonia-Portugalia, 30 iunie

Țara Galilor-Belgia, 1 iulie

Germania-Italia, 2 iulie

Franța-Islanda, 3 iulie

Polonia e la cel mai bun rezultat din istoria ei de la Euro. Interesant, pînă aici nu a primit decît un gol, cu Elveția. În rest nici măcar Germania nu i-a înscris.

Portugalia a fost finalistă la Euro în 2004 iar ultima dată a fost în sferturi în 2012. Spre deosebire de Polonia, care a făcut un singur egal pînă în sferturi, Portugalia nu a cîștigat decît un meci pînă în această fază, acel parcă nedrept 1-0 cu Croația. În rest, doar egaluri.

Țara Galilor, țară care a ajuns din nou într-un sfert de finală după o pauză prelungă, ultima dată fiind în primii 8 la un campionat mondial, cel din 1958.

Belgia a fost finalistă la un Euro în 1980. După ce a pierdut cu Italia n-a mai primit gol, cîștigînd clar cu Irlanda, Suedia și Ungaria.

Germania a cîștigat de trei ori Campionatul European, 1972, 1980 și 1996. Pînă în acest moment Germania nu a primit gol. Nici în grupă, nici în faza eliminatorie.

Italia a cîștigat Euro o singură dată, în 1968, acum aproape 50 de ani. Ultima dată a fost în sferturi acum 4 ani. Se poate lăuda că a scos Spania, o formație care nu mai pierduse în faze eliminatorii la campionate mondiale sau europene din 2006.

Franța a cîștigat de două ori Euro, în 1984 (din postura de gazdă) și în 2000.

Islanda a bătut orice record în materie de surprize, fiind țara cu cea mai mică populație care ajunge în sferturi de finală la o competiție majoră.

Care credeți că vor fi echipele calificate în semifinale?

Surse de documentare: www.uefa.com

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +2 (from 2 votes)
1.882 citiri

2 comments to O trecere în revistă a celor opt calificate în sferturi

  • Mircea

    Practic devin fanul oricarei echipe care elimina Italia. A devenit un meci al Islandei mai placut ochiului si mai interesant prin evolutie decat mizeria tactica pusa in scena de Italia.

  • Eu îi văd chiar în semifinale pe islandezi. Se vede că sunt o echipă îndrăzneață, dornică să ajungă pe cele mai înalte culmi ale succesului. Au și cu ce, domn profesor. Toți jucătorii din lot evoluează în străinătate. Iar antrenorul actual, Lars Lagerback, a antrenat naționala țării sale, Suedia, vreo 10 ani (între 2000 și 2010 dacă nu mă-nșel) și a calificat-o cam la toate turneele finale care s-au ivit în față. Plus de asta, a pregătit și Nigeria la mondialul din 2010. Deci au un tehnician iscusit. Și de vreo 4-5 ani, Islanda pune probleme tuturor selecționatelor consacrate de pe Bătrânul Continent. Referitor la ultima întrebare, eu văd cam așa tabloul semifinalelor: Portugalia-Belgia, Italia-Islanda.

Leave a Reply