Momentul acela care îți schimbă viața

vamaSigur că da, întîmplarea de a fi trăit și pe vremea lui Ceaușescu îți poate aduce avantajul de a fi cunoscut și nebunii din perioada aceea, nu doar pe cei de acum. Un astfel de personaj s-a potrivit să îmi povestească, odată, ceva halucinant. 

Omul ăsta, și probabil că sînt oameni care-și amintesc de el, trăia pe lîngă Oradea. Avea serviciu, răspundea de ceva, cum ar veni. Nu de mare lucru, pentru că nici nu avea cum să răspundă de mare lucru, după cum veți vedea, dar era angajat. Semn clar că oricine putea avea serviciu atunci, așa cum oricine putea avea o casă, de exemplu, lucruri de neînțeles acum, probabil.

Dar să intrăm abrupt în poveste. Practic să vedem ce îmi povestea băiatul ăsta.

– Acultă-mă, mi s-a întîmplat acum un an o chestie care mi-a schimbat total percepția despre viață. Despre mine. Despre cum trebuie să mă respect mai mult.

– Așa…

– Fii atent. Știi că îmi place să mă dau cu motocicleta. No, și într-o zi, fără să îmi dau seama, că motoru te fură, așa, în nebunia mea, nu mi-am dat seama că am trecut granița și am ajuns la unguri.

– Așa…

– Și mă, m-or prins vameșii unguri. Trecere ilegală de frontieră. Mă, și m-o predat la români. Mă, și ăștia m-or bătut de mi-or sărit fulgii.

– Așa…

– Mă, da știi cum m-or bătut? Așa m-or bătut de mi-o ieșit globul ochiului de la loc și mi-o picat în jos, pe față. Globul ochiului, mă, îți dai seama? Și globul ochiului atîrna, se ținea numa în “ațele” alea ale ochiului, era groaznic, își dai seama, să simți pe față, sub nas, că acolo ai ochiul.

– Și?

– Și atunci a fost momentul care mi-a schimbat viața. Cum eram cu gura deschisă, de durere, cu ochiul ăla căzut și care se ținea în “ațele” ochiului m-am uitat în gura mea și am văzut cîte carii pot avea, Dumnezeule…Și-atunci, imediat după ce mi-au băgat doctorii ochiul la loc, m-am hotărît: am mers la dentist și m-am apucat de lucrări. Nu se mai putea să umblu în halul ăla, cu atîtea carii în gură. Mi-am dat seama că nu e sănătos ce-am făcut atîta vreme, cum m-am putut neglija.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +2 (from 2 votes)
2.118 citiri

Leave a Reply