Despre Pitagora, altfel…

frizerAstăzi, la frizer, am avut o discuție despre sistemul de învățămînt preuniversitar din anii 1970, secția seral. Am aflat lucruri interesante care ar fi păcat să rămînă nepopularizate. Așa că vom rescrie istorie, împreună, folosindu-ne de memoria extraordinară a frizerului meu, nu? 

L-am întrebat cum de-a terminat la seral chiar el, care știe o grămadă de lucruri…

-Hat Ovi, atunci așa o fost treaba. Am trebuit să lucrez de mică, nu am avut-o așa lejeritate de bani în familie ca să pot să îl stau și să uit. De la 16 ani am mers la frizerie, 8 ore, și după ăla 4 ore la seral.

-Și, cum era?

-Știi cum era Ovi, așa era că dacă nu îl supărai pe profesori atuncea treceai mai departe. Eu nu l-am supărat. Pe mine era cînd întreba că ce am pregătit pentru azi. Și eu ziceam că nu am putut să pregătesc nimic, că am lucrat mult și greu. Și el o zis că atunci să pregătesc pe săptămîna viitoare. Și eu am zis că bine. Și-apoi am văzut eu dacă am pregătit sau nu am pregătit, important era că să nu iei în gură cu profesorii, să îl respecți. Da o fost și cazuri cînd unii care o crezut că sînt mai deștepți o făcut glume sau chiar o bătut joc de profesori și atunci ăia nu o mai trecut mai departe, o dat afară…

-Și-a fost așa ceva, chiar?

-Să îți zic una tare, Ovi draghe: un coleg o fost scoasă la tablă la matematică. Și l-a tras două subiecte. Unul nu o știu, prima, și o zis că nu știe. Și o tras a doua: teoria lui Pitagora sau teorema lui Pitagora, știi ăla..Și nici la subiectul asta nu o știut. Și atunci profesoara o întrebat că bine, nu știe subiectul, dar măcar știe că cine o fost Pitagora?

-Și?

-Și ăsta o zis că știe. Că așa l-o întrebat: da știi cine a fost Pitagora? Sigur că știu, o zis ăsta. No atunci cine?, a întrebat profesoara. Și ăsta o zis așa: cum să nu știu, o fost unchiul meu. Îți dai seama ce obraznic, că să zică de Pitagora că o fost unchiul lui. No, deci pentru ăsta l-o dat afară și nu l-o mai primit. Deci numa în cazuri din ăsta de mare obrăznicie nu treceai. Dacă ziceai că nu știi, mai veneai o dată. Important era să nu faci glumă din ăsta deplasată, știi?

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +1 (from 1 vote)
1.004 citiri

Leave a Reply