Oameni și porci

porcAm aflat ieri cum stăteau lucrurile cu porcii, în comunism. Adică mi-a povestit frizerul meu cum se puteau cumpăra porcii, iarna, o variantă mai puțin obișnuită…

-Hat Ovi, cînd venea momentul să îl cumperi un porc, de Crăciun să zicem, era și ăla cu nu ai destui bani. Nu știu dacă ții minte da inclusiv CAR se făcea ca să cumperi un porc. Da lucru cel mai interesant era ăla că și cu buletinu puteai să cumperi porc: îl arătai buletinul la țăran, ăla scria datele tale și să zicem că era decembrie, no, îi ziceai că pînă în februarie îl dai toți banii. Și țăranu aștepta și cum aveai bani, pe rînd, îl plăteai porcu.

-Frumos…, oamenii erau oameni…

-Da să îți zic unu mai tare. Eu de exemplu știam cu cît vrea să vîndă porcu socru-meu. Adică știam că pînă unde îl lasă în jos prețu, da no, nu puteam să îl cumpăr de la el direct. Și atuncea aveam un prieten și îi ziceam lui care-i cel mai mic preț la care socru îl lasă pe porc, și-atunci prietenu îl cumpăra și mi-l aducea mie pe porc. Și îi dădeam rate la prietenu meu și el pînă în februarie îi ducea la socru-meu banii. Și am făcut chestia asta de cîteva ori, nimeni nu o știut nimic, îți dai seama, nu era o chestie faină?

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +4 (from 4 votes)
3.147 citiri

1 comment to Oameni și porci

Leave a Reply