La 100 de ani de la nașterea lui Paneth Farkas

farkas unu

Alături de Karen Sebesi, Gavril Suciu și Ionel Banu (de la dreapta la stînga)

TVR Cluj a avut o idee foarte bună, aceea de a marca printr-o emisiune moderată de către Karen Sebesi cei 100 de ani de la nașterea lui Paneth Farkas, figură emblematică a tenisului de masă românesc.

În cadrul emisiunii au fost prezentate 15 minute dintr- un film de excepție realizat de către Andrea Ghiță, cu secvențe memorabile din cadrul unui interviu mai amplu cu marele antrenor. De precizat că Steven Spielberg a patronat fundatia Surviviors of the Shoah, care a creat cea mai ampla baza de date cu interviurile video realizate cu supravietuitorii Holocaustului din toata Europa. Fiecare supravietuitor participant a primit cate o scrisoare de multumire semnata de Steven Spielberg…
Filmul de 2 ore si 15 minute este, de fapt, un interviu realizat de către Andrea Ghiță,  o discutie neintrerupta, continua, needitata, in care Paneth vorbeste despre sine.

Cei prezenți în platou au evocat la rîndul lui personalitatea lui Paneth. Gavril Suciu, fost campion la tenis de masă și elev al maestrului și-a amitit de rigoarea antrenorului, care trecea inclusiv pe la părinții jucătorilor pentru a-i informa despre activitatea sportivă a acestora. De asemena Suciu și-a amitit cît de mult ținea Paneth la ordine și disciplină dar și momentele elocvente prin care a revoluționat tenisul de masă prin ideile sale novatoare.

Ionel Banu și-a amitit de felul în care a avut loc redactarea cărții Paleta și Planeta, la care jurnalistul a avut merite incontestabile, recomandîndu-l pe marele istoric Gheorghe I. Bodea pentru a se ocupa de tălmăcirea și punerea într-o ordine istorică a mărturiilor lui Paneth Farkas. De asemenea, jurnalistul a rememorat întîlnirile cu Paneth, insistînd pe eleganța cu care îl primea în casa lui, întotdeauna.

O să ne amintim această întîlnire.

O să ne amintim această întîlnire.

M-am numărat la rîndul meu printre privilegiații care au putut redacta file din cariera marelui antrenor, pe care le-am inclus și în volumele Supercampionii Clujului.

Am prezentat cîteva dintre distincțiile pe care le-a primit:

-faptul că a apărut în Cartea Recordurilor (Guinness Book) pentru cel mai lung punct disputat în istoria tenisului de masă ( 2 ore 15 minute). Dintre sportivii români, doar Nadia Comăneci mai figurează în această carte

-în 1993 s-au tipărit ştampile speciale cu chipul său pe o serie de plicuri cu ocazia lansării unei emisiuni comemorative cu titlul “decernarea Premiului de Merit al Federaţiei Internaţionale de Tenis de Masă lui Farkas Paneth” (filatelia a fost a doua mare pasiune pentru maestru)

-faptul că a fost, din 1993, deţinătorul I.T.T. Merit Award, diplomă şi medalie ce răsplătesc o activitate remarcabilă în tenisul de masă internaţional.

Mi-a făcut plăcere să amintesc mari nume ale tenisului de masă care i-au fost elevi: Angelica Rozeanu, Sari Koloszvari-Szasz, Ella Constantinescu, Maria Alexandru, Geta Pitica, Carmen Crişan, Ligia Lupu, Radu Negulescu, Gheorghe Cobârzan, Adalbert Rethi, Dorin Giurgiuca, Şerban Doboşi, Marius Bodea, Istvan Szentivanyi, Ferenz Hidvegi, Simion Crişan, Ovidiu Mesaros, Nagy Istvan, fraţii Böhm, Horaţiu Pintea, Daniel Cioca, Zoltan Zoltan şi alţii.

A fost o seară frumoasă la TVR Cluj, o întîlnire cu oameni care i-au fost aproape maestrului.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +1 (from 1 vote)
1.353 citiri

Leave a Reply