Acvila Arlie a ajuns în România!

Arlie - Sebastian BugariuLa finalul unei călătorii de 49 de zile, Arlie, acvila țipătoare mică, despre care am mai vorbit aici, a ajuns în România. Pasarea a petrecut prima ei noapte în țara noastră la marginea Brașovului, pe Tâmpa. Mai multe informații puteți citi în comunicatul de presa al Societății Ornitologice Române pe care-l postez în continuare.

Arlie, acvila țipătoare mică (Aquila pomarina) monitorizată satelitar de ornitologi a ajuns în România. Arlie a început migrația de primăvară pe data de 11 februarie 2017, între orele 8 și 10 dimineața. În anii trecuți, Arlie plecase din cartierul de iernare pe data de 8 februarie. Spre deosebire de 2015 și 2016, Arlie a plecat spre România cu o întârziere de trei zile, dar a recuperat-o pe parcurs. La fel ca în 2016, Arlie a ajuns în România pe data de 31 martie, între orele 7 și 10 dimineața.

Acvila a plecat din cartierele de iernare din Namibia și a parcurs continentul african de la vest la est și apoi de la sud la nord. Călătoria ei de anul acesta a însumat 49 de zile de zbor, cu pauze de odihnă și de hrănire pe traseu. La început de lună martie, Arlie trecea Ecuatorul și revenea în emisfera nordică. Pe 20 martie traversa Canalul Suez, un punct major în migrația acvilelor. După alte opt zile, pe 28 martie, acvila care cuibărește în România traversa Bosforul și intra astfel în Europa. Nu au mai trecut decât alte trei zile și Arlie se afla în România. Vineri, 31 martie, acvila ajunsese aproape de casă. Prima noapte pe teritoriul României a fost petrecută lângă Brașov, pe Tâmpa.

Călătoria ei până la cuib înseamnă un traseu de 12.500 de kilometri, 3 continente (Africa, Asia, Europa) și 17 țări, printre care: Angola, Zambia, Tanzania, Ruanda, Burundi, Uganda, Sudanul de Sud, Etiopia, Sudan, Egipt, Israel, Siria, Turcia și Bulgaria.

Arlie a fost capturată în 2013 de o echipă formată din specialiști de la Societatea Ornitologică Română, Agenția Regională pentru Protecția Mediului Sibiu și Grupul Milvus. A fost echipată cu un transmițător satelitar cu greutatea de 45 de grame și eliberată, acțiune desfășurată în cadrul proiectului LIFE “Conservarea acvilei țipătoare mici în România”. Arlie este o femelă adultă de acvilă țipătoare mică și a cuibărit din 2013 în 2016 lângă localitatea Berivoi. Deranjată de lucrările forestiere de anul trecut, pasărea și-a schimbat cuibul.

Drumul acvilei din Africa până în România a putut fi urmărit online la adresa http://pomarina.ro/pomarina/index.php
Din momentul în care pasărea a ajuns la cuib, harta online nu va mai prezenta drumurile ei zilnice, pentru să nu fie deranjată în teritoriul de cuibărit de eventuali curioși. Dacă acvilele au depus deja ouă sau au pui, în urma deranjului uman, părăsesc cuibul, ouăle sau puii și nu mai depun o altă pontă.

Fotografia acvilei Arlie a fost făcută de biologul SOR Sebastian Bugariu.

Comunicat transmis de domnul Ovidiu Neculai Bufnilă – responsabil comunicare SOR

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +2 (from 2 votes)
1.150 citiri

Leave a Reply