O nouă specie de cuc în România

Cuc pestrit 2 Szabó JózsefDe Ziua Mondială a Păsărilor Migratoare, ne face plăcere să vă anunțăm că România are o nou specie de cuc în faună. Vorbim despre cucul pestriț (Clamator glandarius), specie care a fost văzută pentru prima oară la noi în țară pe 6 mai de turistul german Rolf  Nessing. Când informația a ajuns și la ornitologii din România, după două zile de la observația originală, speranțele erau puține pentru a regăsi pasărea.

Observația ornitologică le aparține unor turiști germani care vizitau Dobrogea pentru birdwatching. Noi am aflat de pasăre de la domnul Lou Bertalan și luni, pe 8 mai am fost pe teren, la Gura Dobrogei, pentru a vedea specia. Eram un grup de patru persoane: Szabó József jr., Ambrus László, Sebastian Bugariu și cu mine. Ne-am împărțit în echipe de doi și am cercetat valea râului Vistorna, o echipă a plecat în aval, în timp ce cealaltă echipă căuta în amonte”, a povestit directorul de conservare al Societății Ornitologice Române, Ciprian Fântână.

Surpriza a avenit abia la întoarcerea de pe traseu. „Inițial, am auzit pasărea de la distanță, dar am crezut că este chemătoarea (sunetul folosit de colegi pentru a stimula pasărea) colegilor care, înțelesesem eu, căutau pasărea pe malul opus al pârâului, când de fapt ei căutau în avalul pârâului. După reunirea grupului și clarificare situației, ne-am întors la locația unde auzisem cântecul și după aproximativ 5 minute pasărea a fost regăsită”, a mai spus Ciprian Fântână.

Cuc Pestrit Szabó JózsefCucul pestriț este o pasăre specifică zonei mediteraneene. Preferă zonele deschise cu tufișuri și pâlcuri de vegetație. Parazitează mai ales cuiburile de coțofană, cărora masculii le distrag atenția, în timp ce femela își depune ouăle în cuibul lor. Spre deosebire de cuc, puii cucului pestriț nu aruncă din cuib ouăle speciei gazdă, dar cerșesc hrana mult mai zgomotos și au prioritate la hrănire. Mai mult de atât, puii de cuc pestriț sunt și apărători ai cuibului gazdă: specia secretă o substanță urât mirositoare care alungă pisicile și alți prădători de la cuib.

Pasărea este mai mare decât cucul pe care îl știm toți, atinge 39 de centimetri în lungime, și are un moț care îl evidențiază clar. Sunetul pe care îl emite seamănă foarte bine cu sunetul emis de un juvenil de ciocănitoare, nu cu clasicul „cu-cu” emis de specia comună din România – Cuculus canorus. Migrația spre Africa are loc în lunile iulie și august. Anul trecut, pasărea a fost semnalată și în partea bulgară a Dobrogei.

Comunicat transmis de domnul Ovidiu Bufnilă, responsabil de comunicare al Societății Ornitologice Române.
10.05.2017

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +1 (from 1 vote)
951 citiri

Leave a Reply