Radu Rusu, același sportiv exemplar. Acum, medaliat din nou cu aur la Campionatele Mondiale Masters la polo

Radu Rusu, al doilea din rîndul de sus, de la dreapta la stînga, cu medaliile de aur la gît după Mastersul de polo din Ungaria

Am primit ieri seară un telefon de la marele poloist Radu Rusu, care mă anunța fericit că este din nou campion mondial la polo, categoria Masters. A devenit tradiție ca imediat după campionatele mondiale de natație să aibă loc și aceste campionate masters, tocmai pentru că infrastructura și toate facilitățile rămîn pe loc, pentru buna desfășurare a acestor campionate. Așa s-a întîmplat și la Kazan, așa s-a întîmplat și acum, la Budapesta. 

Cea de a 17-a ediție a  FINA Masters World Championship, la polo, a luat sfîrșit la Alfréd Hajós Complex. Au fost 120 echipe, pe nouă categorii de vîrstă și alte două pentru întrecerile feminine.

Pentru Radu Rusu acesta a fost al patrulea titlu mondial Masters cucerit, o serie care a început la Gotteborg și care și-a consumat episodul patru acum, la Budapesta.

Ca și acum patru ani, cînd Mastersul s-a ținut tot la Budapesta, Radu Rusu a fost titularul echipei din Düsseldorf, cu care și acum, ca și atunci, a cîștigat titlul mondial la categoria 60+

Radu Rusu, care în acest an va împlini 65 de ani, a fost un mare jucător de polo clujean, evoluînd la Voința Cluj și care mai apoi a emigrat în Germania și lucrează la propria clinică de stomatologie din Koln.

Radu Rusu (stînga) și Adrian Munteanu, printre evidențiații echipei campioane

Despre competiție, Radu Rusu a spus: “ne-am bucurat că am reușit din nou să devenim campioni mondiali, a fost o luptă acerbă pe care am cîștigat-o finalmente grație unei mobilizări și a unei coeziuni superioare pe care am avut-o față de puternicii noștri adversari. Am pierdut în grupa noastră în fața americanilor, asta trimițîndu-ne în semifinale în fața echipei olandeze, care avea o medie de vîrstă cu aproximativ 5 ani mai mică decît a noastră. I-am bătut însă pe olandezi în semifinale, eu am dat golul decisiv,  și astfel am jucat din nou cu americanii de la Santa Barbara, în finală. Aici i-am învins la aruncări de departajare, după un meci cu multe peripeții. M-am bucurat că în echipa noastră l-am putut coopta pe Adrian Munteanu, care trăiește în Italia, la Roma, și care a avut prestații foarte bune, fiind și mai…tinerel, doar 62 de ani”.

De-a lungul timpului în această echipe a Dusseldorfului, alături de Radu Rusu, au jucat mari poloiști. Unii au evoluat ca sportivi de performanță pentru naționala Ungariei, ca dr. Harmon Miklos iar pentru Germania au jucat Günter Killan, Günter Wolf, Günter Weeake, Karl Heinz Schollen, jucători care la vremea lor au evoluat la campionate europene, modiale și chiar la Jocurile Olimpice.

Acum, fișa finalei a arătat așa:

St. Barbara Masters (USA)-Düsseldorf (GER) 9-10 (0-1, 2-0, 0-2, 3-2, 4-5) – on penalties

Goals: Mix 2, Johnson 2, Fearn, Fischler, Hendrix, Lundgren, Mulcahy, vs. Muntean 4, Wolf 2, Hámori, Rusu, Schuppler, Varga

Radu Rusu rămîne racordat la meseria sa de medic stomatolog, pe care o practică cu plăcere, dar în același timp continuă și viața sportivă, evoluînd la nivel mare atît la polo cît și la tenis de cîmp.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
1.508 citiri

Leave a Reply