Cupa Davis, la Wels, cu trei jucători noi in echipa României. Horia Tecău și Dominic Thiem sunt vedetele întîlnirii

Horia Tecau

Austriecii au găsit un oraș cu un farmec special pentru organizarea meciului de Cupa Davis contra României, din primul tur al play-off-ului (15-17 septembrie). Wels, la 180 de kilometri de Viena dar foarte aproape de Linz, are un bun renume in ceea ce priveste ospitalitatea si este, in mod indubitabil, un oraș foarte liniștit. Meciul se va desfășura afară, pe zgură, pe Union Tennis Club Wels.

Orașul Wels a dat lumii un laureat al Premiului Nobel, pe fizicianul Julius Wagner Jauregg (în 1927) dar și cîțiva fotbaliști  precum Emin Sulimani (născut în 1986), Robert Zulj (născut 1992, care a evoluat pentru Ried, RB Salzburg, Furth iar acum e titular la Hoffenheim), Kevin Wimmer, născut 1992, titular la Stoke City

Echipa de Cupa Davis a Austriei il are drept port-drapel pe deja celebrul copil-minune Dominic Thiem, numărul 7 mondial. Meciurile de simplu in care acesta va evolua la Wels au un favorit cert in persoana sa. 

De partea cealaltă, din motive diferite, Marius Copil, Adrian Ungur si Florin Mergea vor lipsi de la aceasta întîlnire.

După cinci ani consecutivi in care formula standard era Copil, Ungur, Tecau si Mergea, de data aceasta doar unul dintre aceștia va fi prezent la Wels: Horia Tecău.

El vine însă cu aureola marelui învingător de la US Open, ceea ce va atrage, cu siguranța, ca un magnet. Horia Tecău este cîștigător al turneelor de la Wimbledon și US Open, vicecampion olimpic, cîștigător a 33 de turnee ATP, actualmente locul 9 mondial, cu o ascensiune fulminantă în ultima lună. Tecău este și un veteran al Cupei Davis, cu 24 de prezențe, el fiind și premiat pentru această performanță, la Cluj, atunci primind o distincție de recompensa jucătorii care au evoluat de mai mult de 20 de ori pentru țara lor. În cazul lui Tecău (care a jucat doar dubluri), se poate spune că performanța aceasta este și mai valoroasă. 

Despre ceilalți componenți ai echipei României, două vorbe:

Dragoș Dima, 25 de ani, locul 568, cu cea mai bună performanță în 2016, locul 268. A cîștigat 6 futuresuri la simplu, dintre care unul în acest an, în România.

Nicolae Frunză, 20 de ani, locul 590, a fost 442 la începutul acestui an. A cîștigat 4 futuresuri, toate în România, 2 la început de 2017.

Bogdan Borza, 20 de ani, locul 811, a fost loc 723 anul trecut. În acest an, în a doua sa jumătate, pare să fi făcut pasul înspre fazele superioare ale turneelor futures.

De partea cealaltă Dominic Thiem, 24 de ani locul 7 în lume, cîștigător al turneului de la Rio de Janeiro în acest an, dar și învingător anul trecut la Stuttgart, Nice, Acapulco și Buenos Aires. În 2015 a luat 3 turnee, la Gstaad, Umag și Nice. Este unul dintre pretendenții autorizați la ocuparea primului loc mondial, în viitor.

Ceilalți componenți ai echipei Austriei sunt Gerald Melzer, 27 de ani (locul 142), Sebastian Ofner, 21 de ani (locul 132) și Oliver Marach, 37 de ani, specialist la dublu, fost partener al lui Mergea, actualmente locul 19 mondial în proba de dublu.

Cei doi căpitani nejucători sunt Andrei Pavel și Stefan Koubek.

În istoria întîlnirilor dintre cele două echipe România conduce cu 3-2. Ultima dată cele două s-au întîlnit la Constanța, pe carpetă, atunci România cîștigînd cu 5-0. Echipa noastră era formată din Andrei Pavel, Adrian Voinea, Victor Hănescu și Gabriel Trifu. 

Prima întîlnire datează 1957, atunci cînd Austria cîștiga cu 5-0, în echipa noastră evoluînd frații Viziru.

Complexul de la Wels are 12 terenuri de zgură, 3 terenuri acoperite (sală) și la ora redactării acestui material mai erau aproximativ 50 de bilete, prețul unui bilet fiind de 100 de euro.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +1 (from 1 vote)
1.324 citiri

Leave a Reply