România joacă baschet de nivel european. Victorie mare, 75-68 cu Olanda

Foto. Silviu Cristea

Victoria României în fața Olandei, în campania de calificare în faza a doua a FIBA Basketball World Cup 2019 demonstrează un reviriment evident al baschetului autohton. Dincolo de faptul că Olanda e cea care cîștigase în runda anterioară în fața Croației, victoria de ieri a românilor e mai ales una în fața prejudecății conform căreia nu am putea face față confruntărilor de un asemenea nivel. 

Venirea acestui macedonean la cîrma naționalei, Zare Markovski, pare să fi fost de foarte bun augur. Curajul acestuia de a coopta 6 jucători români din naționala Under (jucători care au prins poate mai multe minute la națională decît în meciurile echipelor la care joacă) alături de ceilalți componenți ai echipei (aleși și ei cu mare discernămînt), colaborarea foarte bună în interiorul staff-ului (cu secunzii Hristu Sapera și Mihai Silvășan-ultimul fiind antrenorul campioanei României) sunt cîteva dintre explicațiile celor două partide pe care România le-a terminat cu capul sus. În Italia naționala a pierdut la 5 puncte diferență iar ieri, la Cluj, meciul a fost cîștigat cu 7 puncte diferență.

Polivalenta din Cluj a fost o gazdă perfectă pentru acest restart al echipei naționale, oferind cadrul perfect pentru o reușită care le va da cu adevărat aripi “Vulturilor” în campania aceasta de calificare ce iată, devine una în care șansele României cresc.

În această fază de calificare la mondiale din grupe se califică primele trei, pentru ca mai apoi, după faza a doua de calificare să rămînă doar 12 formații (din 24) care vor merge la Mondiale.

Deocamdată, după două etape, Italia a reușit să strîngă două victorii (ieri a învins Croația), România și Olanda au cîte o victorie iar Croația niciuna.

Meciurile din grupă se vor relua în februarie, atunci cînd România va juca în Croația și acasă cu Italia. Apoi, în iunie, România va termina grupa prin meciurile cu Olanda, în deplasare iar pe 1 iulie acasă, cu Croația.

Kuti Nandor, in actiune
Foto. Silviu Cristea

Primele trei formații din grupă vor accede în faza a doua a competiției de calificare la Campionatul Mondial din 2019. Calculele sunt prematur de făcut, dar revirimentul echipei naționale de baschet este unul care poate fi deja remarcat, ceea ce ne conferă o doză importantă de optimism.

Și pentru ca demonstrația din start să fie susținută odată în plus, faptul că antrenorul a mizat pe trei jucători de la campioana en-titre (U Banca Transilvania) a fost răsplătit printr-un joc solid al celor trei, Watson, Kuti și Torok.

Iată datele preluate de pe site-ul www.u-bt.ro: În meciul cu Olanda Rolland Torok a fost principalul marcator al tricolorilor, cu 13 puncte, 2 recuperări și 2 pase decisive, Giordan Watson a pus pe tabelă 11 puncte, la care a adăugat 6 pase decisive, o recuperare și patru intercepții, iar Kuti Nandor a contribuit cu 7 puncte, 3 recuperări și 5 pase decisive.

În primul meci, cel cu Italia, clujenii s-au remarcat de asemenea:

  • Giordan Watson 14 puncte, 4 recuperări, 5 pase decisive
  • Rolland Torok 4 puncte, 1 recuperare, 1 pasă decisivă, 1 intercepție
  • Kuti Nandor 6 puncte, 2 recuperări, 2 pase decisive, 2 intercepții, 1 capac
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
896 citiri

Leave a Reply