Librairie des Alpes – Paradisul iubitorilor cărților de munte

Într-un friguros februarie 2017, umblând pe malurile Senei, nu-mi ieșea din minte titlul unui articol al prietenului Ovidiu Blag: Shakespeare and Company, locul meu preferat din Paris. Și scria Ovidiu acolo: “Dacă în Cluj mă încântă toata strada Kogălniceanu, cu statuia Sfântului Gheorghe ucigând balaurul, din Paris îmi place un alt colț, e foarte aproape de catedrala Notre Dame. E acea librărie-anticariat care se cheamă Shakespeare and Company”.

Dornic să văd despre ce este vorba am făcut o vizită scurtă pe Rue de la Bucherie unde, la numărul 37, am găsit vestita librărie. Văzând numele celebre care i-au dat viață, Sylvia Beach sau George Whitman, dar și Silvia Whitman, actuala proprietara, cat și cele care la un moment dat au fost legate de ea – Scott Fitzgerald, Gertrude Stein, Ernest Hemingway, Djuna Barnes, T. S. Eliot, dar și Woody Allen prin al sau film Miez de noapte în Paris -, nu puteam decât sa fiu impresionat.

A trebuit să mă strecor prin camere pline de cărţi în limba engleză sau pe scările de lemn printr-o înghesuială de nedescris, aşa ca n-am putut vedea mare lucru și nici n-am putut lua câteva imagini pentru ca, fiind o proprietate privata, fotografiatul era strict interzis!

N-am reuşit s-o văd nici pe pisica Aggie care, probabil, tot din cauza aglomerației, își schimbase culcușul. Respect admirația unanimă pentru acest loc, formidabil de altfel, dar ținând cont ca eram la Paris, librărie ca-n centrul Londrei nu era chiar ceea ce mi-aș fi dorit să vizitez.

Plecând ușor dezamăgit mă îndrept spre buchiniștii de pe malul Senei. Aici îmi aduc aminte ca Radu Stoian îmi vorbise despre o formidabilă librărie unde puteai găsi orice volum de munte doreai. Căutasem prin Paris astfel de cărţi, dar nu prea găsisem și unde dădeam de cate un titlu interesant aflam curând ca nu aveau decât un exemplar, fapt care mă făcea
„să mă bat” cu Radu pentru vreo carte la care amândoi visaserăm timp îndelungat cu ochii deschiși.

Pun mana pe telefon și-mi rog prietenul să-mi dea adresa mult dorită!

– Librairie des Alpes este pe Rue de Seine, la numărul 6, îmi spune el.

Citește continuarea aici.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +2 (from 2 votes)
1.288 citiri

Leave a Reply